Devlet 'tuz'a 100 milyon dolar ekecek!

Enerji Bakanlığı, Kırıkkale'ye 100 milyon dolarlık doğal tuz tesisi kurmak için kolları sıvadı. 2015'te bitecek yatırımla 300 kişiye istihdam sağlanacak.

Devlet 'tuz'a 100 milyon dolar ekecek!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kırıkkale'nin Delice ilçesindeki 8 milyar tonluk kaya tuzu rezervini ekonomiye kazandırmak için düğmeye bastı. Sahada yapılan etüt ve sondaj çalışmalarının ardından, rafine tuz ve klor alkali üretimi tesisi kurulacak. 100 milyon dolarlık yatırımla 300 kişiye istihdam sağlanacak. Tesis üretime geçtiğinde yıllık 100 milyon dolarlık ithalat önlenecek. Tesisin temelinin bu yıl atılacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yatırım, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak" dedi. Yılda 500 bin ton üretim kapasiteli tesisin 2015'te üretime başlaması hedefleniyor. Tuz üretim tesisi, elektriğini yerli kömürle çalışacak 5 MW'lık kojenerasyon santraliyle karşılayacak. Yatırım, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Eti Maden'in ortaklığında kurulacak bir özel şirket tarafından yapılacak.

 

ÜRÜN KALİTESİ YÜKSEK

TESİSTEN elde edilecek ürün, tekstil-boya başta olmak üzere sanayide ve rafine tuz olarak sofralarda kullanılacak. Sahadaki ürün, Türkiye'de bilinen göl ve deniz sularına dayalı klasik tuz üretim yöntemiyle değil, çözelti madenciliğiyle çıkarılacak. Bu yöntemle daha verimli, ekonomik, kaliteli ve çevreye duyarlı bir üretim gerçekleştirilecek. Böylece kaya tuzu, sofralarımıza en doğal haliyle gelecek, sanayiciler daha düşük maliyetli kimyasal ürünler elde edebilecek.
sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52