Yerli üreticinin GDO'lu pirinç tepkisi!

Tosyalı pirinç üreticileri, Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle vatandaşların pirinçten uzaklaştırılmaya çalışıldığı iddia etti.

Yerli üreticinin GDO'lu pirinç tepkisi!
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya ilçesindeki pirinç üreticileri, Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle vatandaşların pirinçten uzaklaştırılmaya çalışıldığı iddia etti.

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye'ye sokulmaya çalışılan GDO'lu pirincin Tosya'daki pirinç üreticilerini tedirgin ettiğini söyledi.

Basında çıkan GDO'lu pirinç haberlerini şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Akdiken, şöyle konuştu:
"Bir taraf 'yok' diyor, bir taraf 'var' diyor. O orada kalsın. Tosya'da kesinlikle dışarıdan tohum kullanmıyoruz. Ürettiğimiz pirinci kendi tohumlarımızdan ekiyoruz. Kesinlikle dışarıdan tohum girişi olmuyor. Ürettiğimiz pirincin de yüzde 30'unu dış piyasaya sürüyoruz. Onun için iddialıyız. Kesinlikle pirinç pazarımızda GDO'lu pirinç yok."

Akdiken, Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın suladığı yaklaşık 8 bin dekar verimli tarım arazisinde 30 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 20 bin tona yakınının da sofralara pirinç olarak döndüğünü ifade etti.

Tosya'da 2 fabrikanın pirinç üretimi yaptığını belirten Akdiken, "Çiftçilerimizin su ve girdi sorunları çözüldüğünde, pirinç üretiminin 70 bin tona kadar çıkacağına eminim" diye konuştu.

"Üretici GDO'lu pirinçten rahatsız"
Pirinç üreticisi Kadri Eken de kaliteli pirinç yetiştirmek için büyük özveri gösterdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Ürettiğimizi ekiyoruz. Tekrar pirinç olarak vatandaşa sunuyoruz. Bu yüzden Tosya'ya GDO'lu pirinç veya tohum girmesi mümkün değil. Tosya'da ürettiğimiz pirinci pazarlarken bu GDO'lu pirinci kendimize engel olarak görüyoruz. Fiyatlarımız zaten düşük."

Üretimin artmasını isterken tüketimin azalmaya başladığını anlatan Eken, "25-30 bin dekar arazide pirinç ekilirken bu gün 8 bin dekarlara kadar inmişiz. Araziyi terk etmiş vatandaş. Devletimizden isteğimiz, GDO'lu pirinç konusunda tedbirlerini biraz daha sıkılaştırması. İthal pirinç istemiyoruz." şeklinde konuştu.
 
GDO'lu pirinç tartışmalarının nedeni tolerans mı?
Pirinç' te GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) tartışmaları sürerken açıklama yapan Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen sorunun AB'de GDO'lu ürünlere getirilen binde 9 toleransın Türkiye'de sıfır olmasından kaynaklandığını iddia etti.

Özmen yaptığı açıklamada dünya'da 2000 yılında 44 milyon hektar alanda GDO (genetiği değiştirilmiş organizma)lı ürün ekimi yapılırken bu alan 2012 yılında 160 milyon hektar'a ulaştığını ve bu ürünlerin Dünya'da ABD başta olmak üzere yem sanayisinde ve enerji sektöründe kullanıldığı bilgisini verdi.

GDO'lu ürün ekiminin üretim olarak ABD, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Kanada  ve Çin'de yapıldığını ürün olarak ise Mısır, Soya, Pamuk ve Kanola'nın örnek gösterebileceğini söyledi.

Özmen yaptığı açıklamada şunları söyledi "ABD'de GDO'lu ürünler insan tüketimine yönelik kullanılıyorsa üzerine belirtmek zorunluluğu getirilmiş. AB ise binde dokuz gibi bir tolerans getirerek depolama ve nakliye sırasında ki bir bulaşmayı  hoşgörü limiti içinde kabul etmiştir. Ama ülkemizde ise bu toleransı, Biyogüvenlik kurumu sıfır olarak belirtmiş ve  su anda Mersin limanındaki pirinç ile alakalı tartışma konusunda da kavram kargaşası bundan dolayı çıkmaktadır. Ülkemizde de depolama ve nakliye sırasında bulaşabilecek tolerans ortamına AB oranlarında izin verilmelidir ki eğri ile doğruyu  görebilelim." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in bu konudaki açıklamalarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Özmen şu ana kadar ticarete konu GDO'lu pirinç'e rastlanmadığını destek verdi.

Özmen şöyle konuştu: "Mersin serbest bölgesine getirilen çeltikle ilgili yapılan analizlerde bir GDO bulaşıklığının söz konusu olduğu ancak taşlamalar yapıldıktan sonra elde edilen pirinçte GDO olmadığının tespit edildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız tarafından açıklanmış ve vatandaşlarımızın kaygı duymayı gerektirecek bir hususun olmadığını ve güven içinde pirinç tüketebileceğini ifade etmesi bana göre yeterli ve nihai bir açıklamadır. Sanıyorum Bakanımızın bu açıklaması ile çok fazla gündem de kalan ve ülkemizin ciddi şirketleri ile alakalı dayanıksız spekülasyonlar sona erecektir."
haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52