Ayçekirdeği sağlık ve enerji kaynağı

Birçok insan, hazır ayçekirdeğinin yüksek seviyede karbonhidrat içerip içermediğini merak ediyor. İşte sorunun cevabı...

Ayçekirdeği sağlık ve enerji kaynağı
GIDAVİTRİNİ - Karbonhidrat alımı Türkiye’deki beslenme ve sağlık uzmanları arasında yoğun şekilde tartışılıyor. Birçok insan, hazır ayçekirdeğinin yüksek seviyede karbonhidrat içerip içermediğini merak ediyor.

MyPyramid.gov’a göre; diğer sert kabuklu yemişler ve çekirdekler, balık, kümes hayvanı eti, et ve fasulye gibi ayçekirdeği de bir protein besini olarak kabul ediliyor. Ancak, birçok yiyecek gibi, protein, karbonhidrat ve yağ birleşimi içeriyorlar.

Medigold Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Baha Aydoğ’a göre, birçok düşük karbonhidrat diyetinde daha iyi bir atıştırma seçeneği olarak yer alan ayçekirdeği gibi çoğu sert kabuklu yemiş ve çekirdek, net karbonhidrat içeriyor. Sert kabuklu yemişler ve çekirdekler; vitaminler ve mineraller gibi iyi bir besin kaynağı olmasının yanı sıra sağlıklı doymamış yağ ve fitokimyasal içeriyor.

Karbonhidratlar, Proteinler ve Yağlar
Yaklaşık 3 yemek kaşığına denk gelen 28 gramlık kurutulmuş ayçekirdeği porsiyonu 160 kalori, 15 gram toplam yağ, 1 gram doymuş yağ, 6 gram protein, 6 gram karbonhidrat ve 3 gram lif içeriyor. Ayçekirdeği, doymuş yağ oranının az olması ve kolestrol içermemesi sebebiyle iyi bir protein seçeneği oluyor. 

Vitaminler ve Mineraller
Ayçekirdeği aynı zamanda çeşitli vitaminler ve mineraller içeriyor. Günde 2,000 kalori alıyorsanız, 28 gramlık bir porsiyon, tavsiye edilen günlük tiyamin alımınızın yüzde 45’ini; magnezyum alımınızın yüzde 25’ini; fosfor alımınızın yüzde 20’sini; folik asit alımınızın yüzde 15’ini; demir, çinko ve B6 vitamini alımınzın yüzde 10’unu; niyasin alımınızın yüzde 6’sını; riboflavin ve kalsiyum alımınızın ise yüzde 4’ünü karşılıyor. Ayçekirdeği aynı zamanda iyi bir E vitamini kaynağı oluşturuyor.

Muhtemel Sağlık Faydaları
”WellBeing” Ekim 2013 sayısına göre, ayçekirdeği; faydalı lifin yanı sıra, doymamış yağ ile yüksek oranda, fitosterol adı verilen ve kolestrol seviyenizi düşüren bitki kimyasalları içeriyor. Linus Pauling Institute Macronutrient Information Center’a göre, fitosteroller kalp krizi riskinizi azaltabiliyor, bağışıklı sistemi fonksiyonlarınızı iyileştirebiliyor ve kanser hücrelerini öldürerek kanser riskinizi azaltabiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52