GIDAVİTRİNİ - Gıda Mühendisleri Derneği'nin düzenlediği "Gıda Mühendisleri İstihdam Anketi" sonuçlandı. Gıda mühendislerinin istihdam alanında yaşamış olduğu sıkıntıların boyutlarını ve nedenlerini tespit etmek amacıyla düzenlenen anket sonuçları çarpıcı bilgilerle dolu...
Gıda mühendislerinin yaşadığı "üvey evlat" ve "iş bulamama" sıkıntılarını gün yüzüne çıkartması sesebiyle ayrı bir önem taşıyan anketle, bu tür sıkıntıların önüne geçilebileceği ifade ediliyor.
Her gün yeni bir gıda skandalı yaşanırken,
gıda mühendisleri işsizliğe mahkûm ediliyor!
Gıda Mühendisleri Derneği tarafından bir basın açıklamasıyla komuoyuna duyurulan anket sonuçlarında şu çarpıcı ifadeler yer alıyor:
"Meslektaşlarımızın son yıllarda istihdam sıkıntısı yaşadığı ve her geçen gün bu sıkıntıların artış gösterdiğinin farkında olmamıza rağmen sıkıntının boyutları, nedenleri konusunda net bilgiye sahip değildik.
Dolayısıyla;
- Sıkıntıların tanımlarının net yapılması,
- Somut verilere dayandırılması,
- Tespitlerin doğru yapılması,
- Sıkıntıların çözümü için en uygun adımın atılması noktasında belirleyici olması
amacıyla Gıda Mühendisleri İstihdam Analizi Anketini düzenledik. 500 gıda mühendisinin katılımıyla gerçekleşen ankette çok çarpıcı sonuçlara vardık. Ankette, gıda mühendislerine çalışıp çalışmadığı, hangi sektörde çalıştığı, ne kadar maaş aldığı, ne kadar sürede iş bulduğu, istihdamı zorunlu personel olarak çalışıp çalışmadığı, mesleki şartlardan memnuniyet durumu, mesleki sıkıntıların kaynağı gibi konularla ilgili sorular yöneltildi.
Yaşanan istihdam sıkıntıları sebebiyle yaptığımız ankette en çarpıcı sonuç meslektaşlarımızın % 31inin yani her 3 gıda mühendisinden birinin çalışmıyor olması.
Diğer çarpıcı bir sonuç ise, 4 yıl gıda alanında uzmanlık eğitimi almış, gıda işletmelerinde her türlü görevi yerine getiren, işletmeye önemli pozitif katkılar sağlayan, gıda sektörü için büyük bir öneme sahip olan gıda mühendislerinin bu öneminin ve değerinin maaşlara yansımadığını gördük.
Ankette ortaya çıkan diğer bir çarpıcı sonuç ise, istihdamı zorunlu personel olarak görev yapan gıda mühendislerinin almış oldukları maaş aralıklarında. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Kanunu hükümlerince ilgili gıda işletmeleri "İstihdamı Zorunlu Personel" çalıştırmak zorundadır. Bu görevde çalışan gıda mühendisleri, tabi oldukları 5996 sayılı yasa ile ağır bir sorumluluğun ve yükümlülüğün altına girmektedir, bu sebeple maaşların belirlenmesinde ise özel bir yöntem takip edilmekte, işverenin inisiyatifine bırakılmamakta ve kamuda çalışan 8/1 derecesindeki mühendisin maaşı dikkate alınarak Gıda Mühendisleri Odası'nın belirlediği taban ücretinden düşük olmaması şeklinde belirlenmektedir. İZP olarak çalışan gıda mühendisleri işverenle belirlenen taban ücret olan(2013 için) 2700 TL ücret ile noter onaylı sözleşme imzalamaktadır. İşte bu noktada ortaya çarpıcı bir sonuç çıkıyor, noter onaylı sözleşme imzalandığı ve taban ücret belli olduğu halde her 10 İZP olarak görev yapan gıda mühendisinden sadece 1i sözleşmesinde yazan ücreti alabilmekte, % 70i 1750 TL altında ücret almaktadır.
İstihdam politikası adaletsiz
Her 4 gıda mühendisinden sadece 1i mesleki şartlardan memnun değilken, ankete katılanların neredeyse tamamı yaşanan sıkıntıların kaynağı olarak Bakanlıkça yapılan adaletsiz istihdam politikaları ve mevzuatlar olarak görmektedir.
Ülkemizde gıda sektörünün gelişmesinde ve büyümesinde, halk sağlığının korunmasında ve toplumun güvenli gıdaya ulaşmasında hayati bir öneme sahip olan gıda mühendislerinin bu tür sıkıntılara maruz kalması sorgulanması gereken acı bir durum olarak karşımızda durmaktadır. Her gün yeni bir toplu gıda zehirlenmesinin yaşandığı, yasal mevzuatlara rağmen taklit ve tağşişin önüne geçilemediği, salt manada gıda terörünün sessiz sedasız insanımızı zehirlediği bir ortamda atılan yanlış adımlarla gıda mühendislerinin işsizliğe ve düşük maaşlara mahkum edilmesi araştırılması ve irdelenmesi gereken bir konudur.
Biz, Gıda Mühendisleri Derneği olarak, güzel ülkemizin her gün yeni bir gıda terörü haberiyle karşı karşıya kalmasını, bu gündemle meşgul olmasını üzüntüyle karşılamaktayız. Gıda mühendisliğine önem veren gıda işletmelerinde meslektaşlarımızın imza atmış olduğu güzel hizmetler bize umut ışığı aşılamakta ve gereken önem verildiği ve mesleğin önündeki sıkıntılar aşıldığı takdirde güzel ülkemize hizmet edecek binlerce gıda mühendisinin hizmet aşkıyla hazır olduğu bilinci ve inancındayız.
Yapmış olduğumuz ankette ortaya çıkan acı sonuç, mesleğimize olan inancımızda en ufak yıpranmaya mahal vermeden, bu mesleğin öneminin ve gerekliliğinin anlaşılması ve hak ettiği konuma gelmesi adına taşıdığımız mücadele kararlılığını perçinleyecektir.
Gıda Mühendisleri Derneği olarak, kurulduğumuz günden bu güne dek yapıcı adımlar attık ve sorunların çözümü için girişimlerde bulunduk. Bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Bu anket sonuçlarını başta GTHB, Maliye ve Çalışma Bakanlarına, bütün milletvekillerine, sorunların çözümünde sonuç alabileceğimiz ilgili bütün kurum ve kuruluşların yetkililerine, üniversite hocalarımıza ve özellikle Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırarak çözüm için hızlı adımlar atmaya, yaşanan sıkıntılı süreci en kısa sürede çözmeye gayret edeceğiz.
Anketin SONUÇ RAPORUnda ortaya çıkan diğer çarpıcı sonuçları ve değerlendirmeleri ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.
Her üç gıda mühendisinden biri işsiz!
Gıda skandallarının bir türlü bitmediği Türkiye'de, gıda mühendislerinin içler acısı durumu bu anketle gözler önüne seriliyor...
YORUM EKLE
1
Meclis, yeni tüketici kanununu revize etmelidir!
2
Arap coğrafyasını Türkiye doyurabilir
3
Susam karaborsaya düştü, simit zammı kapıda
4
Finikede portakal hasadı başladı
5
Tokat yaprağı Anzak mutfağına da girdi
6
Bu tohum eksi 40 dereceye dayanıklı
7
Bir fincan kahve bir saat az uyutuyor!
8
Un fiyatları fırladı, ekmeğe zam beklentisi var
9
Simit Sarayı Mapıc Fuarı'nı tatlandırdı
10
Kantindeki yiyecekler astıma davetiye çıkarıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:36
GÜNEŞ
08:08
ÖĞLE
13:00
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09