Türkiye için zehirli yumurta iddiası!

Avrupa'da patlak veren ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "orta derecede tehlikeli" olarak tanımlanan fipronil maddesi bulaşan yumurtalara Türkiye'de de rastlandığı iddia edildi.

Türkiye için zehirli yumurta iddiası!


Gıdavitrini - Avrupa ülkelerinde patlak veren ve domino etkisiyle bir çok ülkeye sıçrayan fipronil bulaşmış yumurtalara Türkiye'nin de aralarında bulunduğu toplam 40 ülkede rastlandığı bildirildi.

Almanya'nın sesi "dw.com" internet sitesinde yer alan habere göre, Avrupa'da skandala yol açan ve Avrupa Birliği ülkelerine Hollanda ve Belçika'dan yayılan ilaçlı yumurtaların, Türkiye'nin de içinde bulunduğu toplam 40 ülkede tespit edildiği bildirildi.

Alman Haber Ajansı dpa'ya konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, bugüne kadar 28 üyeli AB'nin 24'ünde, içinde fipronil maddesi bulunan yumurta tespit ettiklerini, sadece Portekiz, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Hırvatistan'ın bu yumurtalardan etkilenmediğini açıkladı.

İddiaya göre, AB üyesi olmayan ve aralarında Türkiye, ABD, Rusya ve Güney Afrika'nın da olduğu 16 ülkede daha bu tip yumurtalara rastlandı.

Bugün Estonya'nın başkentinde bir araya gelecek AB tarım bakanları, fipronili yumurta ile bundan sonraki müdahale yöntemlerini ele alacak.

Fipronil nedir?
Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Ancak hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini "orta derecede tehlikeli" olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.

Dr. Can Demir uyarmıştı!
Son dönemde gerilen Türk-Alman ilişkilerinin gölgesinde yayınlanan haber şüphe uyandırsa da, konu gıda güvenliği olunca Türk tüketicisinin korunması adına önem taşıyor. Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın nasıl bir açıklama yapacağı merak edilirken, skandal ilk patlak verdiğinde Gıdavitrini'ne konuşan duayen gıda analisti/gıda güvenliği uzmanı Veteriner Hekim Dr. Can Demir, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunmuştu.

"Yumurta krizi Türkiye'yi nasıl etkiler?" başlıklı habere ulaşmak için tıklayın.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2017, 12:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52