Helal gıda bir bilinç meselesidir

Helal Gıda ve Helal Kazanç konferansında konuşan GMD Başkanı Abdussamed Boyu, helal gıdanın bir bilinç meselesi olduğunu ve bu bilincin tüm topluma yayılması ile sağlıklı ve güvenli gıdalara ulaşılabileceğini söyledi.

Helal gıda bir bilinç meselesidir

 

Gıdavitrini - Anadolu Gençlik Derneği Samsun Şubesi tarafından Samsun Merkez ile Bafra, Çarşamba, Terme, Vezirköprü ve Havza İlçelerinde "Helal Gıda ve Helal Kazanç" konferansları düzenlendi. Anadolu Gençlik Derneği Samsun Şubesinin davetlisi olarak konferansa katılan Gıda Mühendisleri Derneği (GMD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdussamed Boyu ve Başkan Yardımcısı Bilal Yıldırım, seri konferanslarda katılımcılara "helal gıda" ile ilgili bilgiler aktardı.

Samsun Merkez Öğretmenevi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gösterilen konferansta konuşan GMD Başkanı Abdussamed Boyu, bir Müslüman için helal kavramının, hayatın her alanında olduğunu, helal gıda ile sağlıklı, temiz, hijyenik ve güvenli gıdanın birbirinden ayrılmaz bir bütün teşkil ettiğini ifade etti. Helal bir gıdanın aynı zamanda sağlıklı ve güvenli bir gıda olduğunu vurgulayan Boyu, gıda güvenliğinin ve helal gıdanın bir bilinç meselesi olduğunu ve bu bilincin tüm topluma yayılması ile sağlıklı ve güvenli gıdalara ulaşılabileceğini belirtti.

Üç önemli sacayağı var
Gıda güvenliğini sağlamada üç önemli sacayağının olduğunu ifade eden Boyu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu sacayağının birincisi tüketicidir, tüketici en temel insani hakkı olan gıdayı tüketirken dikkatli ve bilinçli olmalı, üreticiyi sağlıklı ve güvenli ürünler üretmeye zorlamalı, bu hususu dikkate almayan üreticilerden alışveriş yapmamalıdır. İkinci sacayağı ise üreticidir; üretici hem halk sağlığının bozulmaması ve halkın kandırılmaması adına bilinçli bir üretim yapmalı, halkı kandırdığı takdirde tüketicinin hakkına gireceğini, kul hakkı yemiş olacağını ve yasal anlamda suç işlemiş olacağını da bilmelidir. Üçüncü sacayağı ise devlet kontrolüdür. Resmi makamlar gıda işletmelerini etkin bir şekilde ve daha sık denetlemelidir, vatandaşlarının en temel insani haklarından olan helal ve güvenli gıdayı teminat altına almalıdır. Bunun da yolu, gıda konusunda eğitim almış gıda mühendislerinin etkinliğinin ve yetkinliğinin artırılmasından ve kanuni düzenlemelerin caydırıcı nitelik kazanmasından geçmektedir."

Tüketici arayış içinde
"Helal Gıda ve Helal Kazanç" konferansında konuşan Gıda Mühendisleri Derneği Başkan Yardımcısı Bilal Yıldırım ise, helal gıdanın, Müslüman olmayan vatandaşların, sağlıklı ve güvenli gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli bir tercih konusu olacağını belirtti. Helal gıda konusunda vatandaşın bir arayış içinde olduğunu dile getiren Yıldırım, helal gıda sertifikasyonunda birtakım sıkıntıların olduğunu, bu sıkıntıların çözülerek vatandaşın helal gıda talebinin karşılanması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında, gıda mühendislerinin durumuyla gıda denetimlerinin yetersizliğine de vurgu yapan Yıldırım, şu açıklamaları yaptı:
"5179 sayılı kanun ile gıda mühendisliği haricindeki bazı meslek guruplarının gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu personel (İZP) olarak çalışmasına müsaade edilmiştir, dolayısıyla gıda mühendislerine büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Yine aynı kanun ile küçük işletmelerin İZP bulundurma zorunluluğunun kaldırılması bu işletmelerin iç denetim mekanizmasından yoksun kalmasına ve haliyle gıda güvenliğinin riske girmesine neden olmuştur." 
Samsun Anadolu Gençlik Derneği tarafından organize edilen, Helal Kazanç ve Helal Gıda Konferansları, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2016, 12:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52