TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen testle çiğ et ürünlerinde do
muz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenebiliyor.
Proje yürütücüsü Dr. Mediha Esra Yayla, 350 bin lira bütçe sağlanan projenin 25 yıl önce başladığını anlattı. Projenin 2 kısımdan oluştuğ
unu ifade eden Yayla, ilk kısımda et ürünlerinde saka
tat ve yabancı doku testiyle, doğrudan
tüketicilerin kullanabilecekleri kitlerin geliştirilme
sini amaçladıklarını söyledi. Dr. Yayla, bu çerçevede TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nün, Genetik Enstitüsü'nün desteğiyle “helal et testi" geliştirdiğini bildirdi.
Evde uygulanabilecek
Testin, evde kolaylıkla uygulanabileceğine işaret eden Dr. Yayla, şu bilgileri verdi:
“Siz et ürününüzden ufak bir miktar kesiyor
sunuz. Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'Evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'Yok' diyorsunuz. Aslında bir hamilelik testi kadar basit, aynı mantıkla çalışan bir test. Bunda da çift bant ya da tek bant görürsünüz. Çift bant var demektir, tek bant yok demektir. Hamilelik testi mantığıyla domuz varlığını tespit eden bir test yaptık. İnsanlar aldıkları et ürünlerini evlerinde denetleyebilirler" dedi.
10 liranın altında testler
Söz konusu testin piyasaya sunulmasını amaçladıklarını belirten Dr. Yayla, bu kapsamda firmalarla görüşmeleri olduğunu söyledi. Özellikle
helal gıda konusunda çalışmak isteyen firmalarla görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Yayla, “Bu testin bayağı ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Yani tanesini 10 liranın altında alabileceğiniz testler" dedi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!