Kişi başı 2 kilo pasta yiyoruz

Pastacılık sektöründe faaliyet gösteren Türkiye'nin en önemli pastacılık markalarından APM Gıda, Moğolistan pazarına kendi sektöründe giren ilk Türk markası oldu.

Kişi başı 2 kilo pasta yiyoruz


Dudullu’da üretim yapan APM Gıda ayrıca, Moğollar’a pasta yapımını öğretecek bir ekibini de bu ülkeye gönderdi. APM Profesyonel Pastacılık Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kulak “Şu an başta Suudi Arabistan olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Irak, Lübnan, Tacikistan ve Özbekistan gibi birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Moğolistan’a giren ilk Türk gıda markasıyız. Ustalarımız aracılığıyla oradaki firmalara eğitimler verdik, ürünlerimizi tanıttık. Moğolistan’da pastacılık alanında ciddi gelişmeler var” diye konuştu.

Yeni yatırım geliyor
APM Gıda’nın yıllık üretim kapasitesi 500 ton. Ayrıca Dudullu’dan sonra Sultanbeyli’de de 5 milyon liralık yatırımla 2.650 metrekarelik yeni bir üretim tesisi daha kuruluyor. APM Gıda, pasta jeli, topping soslar, waffle-dekor soslar, kek miksleri, kuruyemiş gibi 160 kalem ürün üretimi yapıyor. İsmail Kulak, geçen yıl ihracatta 15 ülkeye ulaştıklarını belirterek, 2016 hedeflerinin 25 ülke olduğunu söyledi. Şirketin 2015 ciro hediflerinin 60 milyon lira olduğunu belirten İsmail Kulak, 2016 hedeflerinin ise 90 milyon lira olduğunu ifade etti. 



Kişi başı 2 kilo pasta yiyoruz
2013 yılında, dünya pastacılık ürünleri sektörü ihracatının yüzde 10.6 artarak 64.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Kulak, sektörün önde gelen ülkeleri arasında Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda ve ABD’nin olduğunu söyledi. Türkiye’nin ise dünyada en fazla pasta ihracatı yapan 11’inci ülke olduğunu belirten Kulak “Türkiye’de bir kişi ortalama 2 kilo pasta tüketiyor. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 7 kiloya çıkıyor. Ülkemizde 30 bine yakın pastacılık noktası var. Sektörde 450 bin kişi çalışıyor ve 400’den fazla makine, ekipman üreticisi, tedarikçisi var. En önemli sıkıntı ise kalifiye eleman bulunamaması” diye konuştu.

Finansçıya ceviz tasarımcıya fıstık
APM Gıda Mühendisleri hangi kuruyemişlerin hangi mesleklerde verimi artırdığını açıkladı. Omega 3 ve Omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içinde barındırmasıyla kalp ve damar dostu olan, özellikle dikkat gerektiren finansal mesleklerde çalışanların tüketmesi gereken ceviz, içerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihnin yorgunluğunu gideriyor ve enerji tüketiminin artmasına katkı sağlıyor. Fiziksel güç gerektirenler için her gün yenen fındık günlük E vitamini ihtiyacını karşılarken görsel mesleklerde çalışanlar protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayan antep fıstığı olmazsa olmazlardan.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2016, 11:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52