Gıda etiketini bu şekilde okuyun

Beslenme uzmanları, sağlığına ve kilosuna önem verenlerin, tükettiği besinlerin etiketini mutlaka kontrol etmesi gerektiğini anlatıyor.

Gıda etiketini bu şekilde okuyun
Beslenme uzmanları, sağlığına ve kilosuna önem verenlerin, tükettiği besinlerin etiketini mutlaka kontrol etmesi gerektiğini anlatıyor. Diyetisyen Şebnem Kandıralı, besin etiketi okumada dikkat edilmesi gereken 4 noktayı şu şekilde anlatıyor.
Porsiyon miktarı: Hem paketteki porsiyon sayısına, hem de bir porsiyondaki miktara bakın ve yediğiniz miktar ile paketteki porsiyon miktarını karşılaştırın. Örneğin porsiyondaki miktar bir bardak ise ve siz iki bardak tüketiyorsanız, etikette belirtilen miktarların (yağ, kalori, besin öğeleri) iki katını alıyorsunuz demektir.

Toplam kalori ve yağ: Bir porsiyondaki kalori miktarına ve tek bir porsiyondaki yağdan ne kadar kalori geldiğine bakın.

Günlük yüzdelik değeri (% DV): Günlük değerler, 2000 kalorilik bir diyet ile beslenen sağlıklı bir yetişkinin aldığı ortalama besin değeri seviyelerini gösterir. 2000 kalorinin üstünde veya altında tüketseniz de; bu değerler bir besindeki besin öğelerinin düşük mü yoksa yüksek mi olduğunu saptamaya yardımcı olduğu için kullanılabilir. Eğer besin etiketi "% 15 kalsiyum sağlar” diyorsa, bir porsiyonda bulunan miktar günlük kalsiyum ihtiyacınızın % 15 'ini karşılar demektir. Bu değerleri vitamin, mineral ve liften zengin; yağ (doymuş veya trans), kolesterol ve sodyumdan düşük beslenmek için kullanın.

Eğer bir besin öğesi % 5 ve altındaysa, ürün söz konusu besin öğeden fakirdir. Ancak % 20 ve üstündeyse, o besin öğesinden zengindir. Ayrıcabir porsiyon 40 kcal içeriyorsa düşük kalorili, 100 kcal içeriyorsa orta, 400 kcal ve üzeri içeriyorsa yüksek kalorilidir.

Sağlığı korumak, osteoporoz ve anemi riskini azaltmak için daha fazla lif, A ileC vitamini, demir ve kalsiyum içeren besinler tüketin. Bu besin öğelerinin günlük yüzdelik değerinin (%DV) yüksek olmasına özen gösterin ve hazır besinlerden önce sebze ve meyvelere yönelin.

İçindekiler: Birden fazla madde içeren besinlerin üzerinde mutlaka içindekiler listesi olmalıdır. Besinin içeriğinde bulunan malzemeler, fazla olandan az olana doğru listelenir. Bu kısım özellikle belirli besinleri (eklenmiş şekerler, domuz eti veya deniz ürünleri gibi) tüketmeyen bireyler (vejetaryenler vb.) için önemlidir.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2015, 10:07

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52