Eski Bakan'dan güvenli gıda çıkışı

Eski GTH Bakanı ve Ak Parti İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı M. Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım sektöründe büyüme rekorlarını alt üst ettiğini söyledi.

Eski Bakan'dan güvenli gıda çıkışı
Türkiye’nin tarımsal hasılasını 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkararak, dünyada yedinci, Avrupa’da ise en büyük tarımsal ekonomiyi yakaladıklarını ifade eden Mehdi Eker, Türk ekonomisinin son 12 yılda, 230 milyar dolardan, 800 milyar dolarlara yükseldiğine dikkat çekti.

Eker ayrıca, “Gayri safi milli hasıla 3 kat büyümüştür. Kişi başına düşen milli gelir 2 bin 500 dolardan, 10 bin doların üzerine çıkmıştır. Bunda tarımın büyük katkısı bulunmakta. Avrupa’da birinci, dünyada da yedinci büyük tarım üreticisiyiz. Bu, Türkiye için bir iftihar meselesidir. Ancak biz bunla yetinmiyor, çiftçimizi her alanda desteklemeye devam ediyoruz “ dedi.

Rekor seviyeye ulaşan üretim ve ihracat verilerine dikkat çeken Eker, “Süt üretiminde 18.6 milyon ton, kırmızı et üretiminde 1 milyon ton, tavuk eti üretiminde 1,9 milyon ton ve su ürünleri yetiştiricilik üretiminde 235 bin tonla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine bu dönemde ulaşıldı.” dedi.

Rekor seviyedeki büyüme ile ilgili açıklama yapan Eker, “Buğday üretimini 22,6 milyon tona, mısır üretimini yaklaşık 6,3 milyon tona, çeltik üretimini de 930 bin tona çıkardık. 48 milyon dolar buğday unundan gelir elde ederken, şu an 933 milyon dolar ülkemize girdi sağladık. Avrupa’da tarımsal hasıla bakımında 2002 yılında Avrupa’nın dördüncü büyük ülkesi iken, 2006’dan beri birinci ülke konumundayız” dedi. Bu başarının günü birlik bir başarı olmadığını belirten Mehdi Eker, bu başarıları yapılan reformlar ve sağlanan önemli desteklerle yakalandığını söyledi.

Verimliliği arttırmak için Türkiye’deki tarım arazilerinin haritasını çıkardıklarını ifade eden Eker şunları söyledi: “Neresi ne kadar güneş alıyor. Hangi toprak yılda ne kadar ürün veriyor. Bunların tek tek haritasını çıkarıp çiftçilerimizi bu arazilere yönlendirdik.”

ÜRETİCİYE 80 MİLYAR LİRA NAKİT HİBE
Mehdi Eker, “2002 yılında tarım sektörüne verilen toplam destek 1,8 Milyar TL idi. Bunun da yüzde 80’den fazlasını üretime bakılmadan sadece tapuya verilen doğrudan gelir desteği oluşturuyordu. Biz 52 yeni çeşit destek başlattık. Destekleri, verimlilik, kalite ve kırsal kalkınmayı esas alarak yeniden düzenledik. Tarımsal destek alanını genişleterek, Türkiye'nin her yerine yaydık. 2015 yılında üreticilerimize 10 Milyar TL destek veriyoruz. Son 13 yılda Türk çiftçisine yaklaşık 80 milyar TL nakit hibe destek sağladık.” dedi.

Tarımsal kredilerde faizleri düşürdüklerine de işaret eden Eker, 2002'de Ziraat Bankası’nın tarımsal kredi faizinin yüzde 59'u bulduğunu, şu anda faizin sıfır ile 8,25 bandında gerçekleştiğini vurguladı. Eker, böylelikle tarımsal kredide gerçek bir artış yaşandığını, 2002'de 529 milyon lira olan kredi meblağının, 2014'te 22,8 milyar liraya çıktığını ifade etti.

‘Bu reformların başında tarım sektörünün neredeyse 100 yıla yakın temel sorunu olan miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi konusu gelir. Bu Türkiye’nin medeni hukukuyla, miras hukukuyla ilişkili bir konudur. Biz, 2005-2006 yıllarında bir değişiklik yaptık. Asgari bölünmeye bir sınır getirdik, bir limit getirdik. 2014 yılında yaptığımız düzenlemelerle bu soruna kalıcı olarak sonlandırdık. Bu düzenlemeler ile Türkiye’nin gıda güvenliği garanti altına alınmıştır.” açıklamalarında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2015, 12:37

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52