Çiğköfte hakkında çarpıcı iddialar

Yaz sıcaklarında gıda zehirlenmelerine karşı tüketiciyi uyaran Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, "çiğköfte"de ölüm riski bulunduğunu iddia etti.

Çiğköfte hakkında çarpıcı iddialar
GIDAVİTRİNİ - Ramazan ayı nedeniyle gıda satışlarının arttığına dikkat çeken Hijyen Konseyi sözcüsü Mehmet İmrek, "Açıkta satılan peynir ve diğer gıda maddelerini sakın almayın ve tüketmeyin. İftar sonrası şişkinlik, sindirimsizlik, hazımsızlık ve uykulama hali sadece çok yemekten değil, yediğiniz gıdadaki zehirlenmeden olduğunu biliyor musunuz?" şeklinde konuştu.

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, havaların ısınmasıyla gıda zehirlenmesi riskinin daha da arttığını söyleyerek tüketicilere bir dizi uyarıda bulunuyor. 

Özellikle çiğköfte hakkında tüketicileri uyaran İmrek, çiğköftenin yanında verilen yeşilliklerin vitrinde solmaması için yıkanmadığını ve bunun da büyük risk taşıdığını iddia ediyor.

İmrek, "Çiğköfte yedikten sonra, midede yanma ve şişkinlik hissi, ağız tadında değişik acılık hissi, uyuklama ve dikkat dağınıklığı, gözlerde yaşarma veya göz retinasında kanlanma, mide bulantısı ve kusma varsa gıda zehirlenmesi yaşıyor demeksiniz. Şunu unutmayın ki, gıda zehirlemesi sinsi bir şekilde vücutta seyreder ve ölümle sonuçlanabilecek üzücü durumlara sebep olabilmektedir" uyarısında bulunuyor.

KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Benzer iddiaları Tatlıses Gıda Genel Müdürü Elif Attepe de dillendirmiş ve çiğköfte diye tüketiciye zehir yedirildiğini iddia etmişti. Tatlıses Gıda Genel Müdürü ve Gıda Mühendisi Elif Attepe piyasada mantar gibi çoğalan çiğköftecilerin zehir saçtığını söyledi. Piyasadan aldıkları numunelerin içinde akla hayale gelmez birçok ürün ile karşılaştıklarını belirten Attepe, "Potasyum sorbat, sodyum benzoat gibi maddeler yüksek oranda katılıyor. Bu maddeler ürünün ömrünü 1 aya kadar uzatıyor. Vatandaşa kansere davetiye çıkarıyor" şeklinde konuşuyor.
Lavaşta yapılan hileleri de anlatan Attepe "Lavaşta kullanılan 'E920 kodlu Sistein' hamurun elastikiyetini artırıyor. Sistein, hayvanların kılından yapılıyor. En fazla domuz kılı tercih ediliyor" uyarısında bulunuyor.

ÇİĞKÖFTELER HAKKINDA
Hijyen Konseyi, "çiğköfteler hakkında" başlığıyla tüketiciler şu uyarıları yapıyor:

* Çiğköftenin yanında verilen yeşilliklerin vitrinde solmaması için yıkanmadan tutulduğunu,
* Aflatoksin’in (küfün ürettiği “toksit” maddesidir.) en çok kırmızı biberde bulunduğunu,
* Yıkanmamış ve dezenfekte edilmemiş yeşilliklerin çiğköftenin yanında vitrinlendiğini, temizlenmeden çiğköfteyle birlikte servis edildiğini,
* Çiğköftenin yanında acı sos olarak verilen sosun küflü biber, glikoz şurubu ve salçadan yapıldığını,
* Çiğköfte yedikten sonra, midede yanma ve şişkinlik hissi, ağız tadında değişik acılık hissi, uyuklama ve dikkat dağınıklığı, gözlerde yaşarma veya göz retinasında kanlanma, mide bulantısı ve kusma varsa gıda zehirlenmesi yaşıyor demeksiniz. Şunu unutmayın ki, gıda zehirlemesi sinsi bir şekilde vücutta seyreder ve ölümle sonuçlanabilecek üzücü durumlara sebep olabilmektedir.
* Satın aldığınız çiğköftenin; renginin değişmiş olması, kokusunun pis kokuyor olması, yeşilliklerinin yıkanmadan ve demet halinde bağında bulundurulması vs. gibi durumlarla karşılaşıldığında [email protected] adresine mail atarak veya ALO 174 hattını arayarak şikâyette bulunabileceğinizi,
* Gıda üretimi ve satışını yapan işyerleri ile çalışan kişilerin ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında zorunlu eğitim alması ve sertifikalandırılması gerektiğini,
* Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun hizmet vermeyen gıda üretimi ve satışını yapan iş yerleri hakkında 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. Maddesine göre 250 ila 1000 TL idari para cezası uygulaması yapıldığını biliyor musunuz?

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 17:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Dilek özbay
Dilek özbay - 6 yıl Önce

Çiğköfte yedm ve midem bulanmaya başladı hlsizlk çöktü ve brnum kanamaya başladı

Ipek
Ipek - 8 yıl Önce

Bugun cig kofte yedim ve 5 saat sonra kusmaya basladim

Elif
Elif - 6 yıl Önce

Cigkofte yedim migdem agzimda sanki sislik var kusucak gibiyim

Cansu
Cansu - 4 yıl Önce

Çiğkofte yedikten sonra bilinmeyen nedenden karnima agrilar girdi 30 dakka ahri cektim bosyere hicbisi demyrm

Meto
Meto - 4 yıl Önce

Çig köfte yedikten 5 saat sonra ishal oldum 3 gündür vücudumun tüm sıvısı lavaboya gitti 3 gündür lavabodan ancak 20 metre uzaklaşabiliyorum

Nurcan sarı
Nurcan sarı - 4 yıl Önce

İkinci kez durum çiğ köfte yedikten sonra tuvaletten çıkamaz oldum. Karın ağrısı ,ishal , ve poponun acısı.. tövbe bir daha yemem

ishal adam mert
ishal adam mert - 3 yıl Önce

arkadaslar saat basi siciyorum bilginiZe

komagene
komagene - 3 yıl Önce

Alma aldırma, hiçbir çiğ, Köfteyi yemeyin. Hele de TR de pis pis insanlar boklu yıkanmamış elleri ile eldivensiz yoğuruyor, sebzeleri iyi yıkamıyorlen, ve de küflü sosları baharatları atıyorlar. Bi keresinde Kendim yaptım tatlı olmuştu, ama ona bile el sürmem asla. Yemeyin gereksiz pis bişey, domuz pisliği gibi..


SIRADAKİ HABER

banner50

banner52