Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, "Kurdun veya böceğin yaşamadığı bir ürünü biz tüketiyoruz. Ne kadar kimyasal aldığımızı ve ne kadar risk aldığımızı düşünün" dedi.
UÜ'nün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Nilüfer Belediyesi, Aydın Doğan Vakfı, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ve Ekolojik Yaşam Derneğinin katkılarıyla düzenlediği "Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi"nin başkanlığını da yapan Prof. Dr. Ak, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ak, vatandaşları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği uluslararası kuruluşlarınca denetlenen ve belgesi bulunan ürünleri almaları yönünde uyardı.
Ticaretin ve insanın bulunduğu yerde maalesef kandırmacaların olduğunu ifade eden Ak, belgesiz ürünlerin satın alınmamasını istedi.
Ak, halk arasında "Organik ürün kurtlu olur" kanaati bulunduğunu hatırlatarak, "Tabii ilaç bulunmayan ürünlerde kurt ve böcek yaşayacaktır. Kurdun veya böceğin yaşamadığı bir ürünü biz tüketiyoruz. Ne kadar kimyasal aldığımızı ve ne kadar risk aldığımızı düşünün. Yani bir üründe kurt ve böceklerin bulunması ilaç kullanılmadığı anlamına gelir" dedi.
Türkiye'de yeterli olmasa da organik bitki üretiminin iyi olduğunu vurgulayan Ak, "Ama üreterek çevreyi korurken tüketmeyerek kendi sağlığımızı korumuyoruz maalesef. Aslında gönlümüzden geçen, üretirken çevreyi korurken, tüketerek de kendi sağlığımızı korumamız. Tüketimde istenen düzeyde değiliz. Bunun ana nedeni; tüketicinin yeterince bilinçli olmaması ve alım gücü. Organik ürünler maalesef az olduğu için olması gerekenin üzerinde bir fiyatla satılıyor. O nedenle bunların üretim ve tüketiminin desteklenmesi halinde Türkiye'de de bu ürünlerin kullanımı artacaktır" diye konuştu.
Organik hayvancılıkta ise çok ciddi sıkıntı bulunduğuna dikkati çeken İbrahim Ak, şunları kaydetti:
"Çünkü, bazı hayvan hastalıkları nedeniyle hayvansal ürünlerin yurt dışına ihracat yasağının olması, iç pazarda da tüketicinin alım durumu belli. Normal, daha ucuz olan yumurtayı, sütü almayan tüketici, organik ürünü tüketme yoluna hiç gitmiyor. O nedenle organik hayvancılığın Türkiye'de özellikle desteklenmesi gerekiyor. Organik kirazı, çıkınca 1-2 ay yemeseniz de olur, ama süt, yumurta ve ekmeği her gün tüketiyoruz. Sağlık açısından her gün tüketilen ürünlerin organik olması desteklenmeli. Organik ürün üretim ve tüketimine destek vermezsek, çevremizi koruyamayacağımız ve gelecek nesilleri riske atabileceğimiz gibi buraya vermediğimiz destek bizim çok daha fazla sağlık gideri, hastane gideri ve ilaç bedeli ödememize neden olacaktır. Başta kanser olmak üzere birçok hastalıkların nedeni kullanılan kimyasallar ve diğer olumsuz faktörler. Böyle bir riski göze almak ne kadar doğru?"
Börtü böceğin bile yaşamadığı ürünleri tüketiyoruz
Kurdun veya böceğin yaşamadığı bir ürünü biz tüketiyoruz. Ne kadar kimyasal aldığımızı ve ne kadar risk aldığımızı düşünün!..
YORUM EKLE
1
Toroslarda kış hazırlığı şenliğe dönüşüyor
2
Yoğurt hem anneye hem bebeğe sağlık getiriyor
3
Meyve ihracatçısının sorunu çözüme kavuşuyor
4
Kahve karaciğere iyi geliyor
5
Türkiye sarımsağı da Çin'den ithale başladı
6
Sertifikalı tohumun merkezi Konya oldu
7
Fındık kabuğunda Osmanlı çileği ürettiler
8
Kivinin üretici fiyatı açıklandı
9
Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
10
Fındık fiyatları 6,5 liraya yükseldi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:17
GÜNEŞ
06:43
ÖĞLE
13:03
İKİNDİ
16:29
AKŞAM
19:12
YATSI
20:32