Fındık kabuğunda Osmanlı çileği ürettiler

Zonguldak'ta kurulan serada yağmur oluklarının içerisine yerleştirilen fındık kabuklarından Osmanlı çileği üretiliyor.

Fındık kabuğunda Osmanlı çileği ürettiler
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde 100 metrekare alanda kurulan serada yağmur oluklarının içerisine yerleştirilen fındık kabuklarından Osmanlı çileği üretiliyor.

İlçede çiftçilik yapan Yıldır Ulukaya (30), gazetecilere yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz Bölgesinde ilk defa yapılmaya başlanan fındık kabuğundan çilek üretimini, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yağmur olukları içinde Osmalı çileği yetiştiriciliği yaptıklarını ifade eden Ulukaya, "Yaklaşık 100 metrekare alan üzerine kurduğumuz seramızda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle fındık kabuğunu toprak olarak kullanarak sulu Osmanlı çileği üretimi yapmaya başladık. Bu uygulama Türkiye'de ilk defa yapılmaktadır. Batı Karadeniz Bölgesinde ise ilk defa topraksız sulu Osmanlı çileği yetiştiriciliği yapılmaya başlandı" diye konuştu.

Seralarında fındık kabuklarından Osmanlı çileği üretine 450 fideyle başladıklarını anlatan Yıldır Ulukaya, şunları kaydetti:
"Plastik bardakların içine fındık kabuğu doldurduk. Ardından Osmanlı çileği fidelerini diktik. Sonra seramızın içinde kurduğumuz yağmur oluklarının içerisine yerleştirdik. Bu oluklardan su geçiyor. Sulu topraksız tarımla çilek üretimini yapacağız. Osman çileğinde yılda 3 kez dik köklerinin kazılması gerekiyor. Toprakta olduğu zaman bu, sıkıntı oluşturuyor. Bu sistemde böyle bir şey olmadığı için artı bir özelik sağlıyor. Sürekli akan sudan çilek kökleri istediği verimi alabiliyor. Eğer istediğimiz ürünü alırsak seramızı büyütmeyi ve yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52