Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre, Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 64 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 467 TL.

Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Ekim ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre Ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 64 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 466,65 TL oldu.

TEK İŞÇİNİN YAŞAMA MALİYETİ 170 LİRA
Türk-İş'in araştırmasında, dört kişilik ailenin "insan onuruna yaraşır bir hayat" sürdürebilmesi için yapması gereken harcama tutarı 3 bin 466 TL iken, tek bir işçi için hesaplanan yaşama maliyetinin bu ay bin 170,92 TL olarak hesaplandığı vurgulandı. 2013 yılının ikinci altı aylık dönemi itibariyle net asgari ücretin 803 bin 68TL olduğuna dikkat çekilen araştırmada, "Bu tutar, ailesi dikkate alınmadan tek bir işçi için, işveren-devlet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla kararlaştırılmıştır. Buna göre, bekar bir işçi açısından varolan net asgari ücretle olması gereken net asgari ücret arasında 367 TL tutarında fark bulunmaktadır" denildi.

YILBAŞINA GÖRE ARTIŞ VAR
Araştırmada, dört kişilik ailenin yaşam maliyetinin yılbaşına göre 258 TL artış gösterdiği vurgulanarak, gıda harcaması tutarına on ayın sonunda gelen ek yükün ise 79 TL olduğuna dikkat çekildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52