Sertifikalı tohumun merkezi Konya oldu

Tahıl ambarı Konya, bu yıl gerçekleştirdiği 271 bin 665 ton sertifikalı tohum üretimi ile tohumculuğun da merkezi olarak adından söz ettiriyor.

Sertifikalı tohumun merkezi Konya oldu
Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sertifikalı tohumluğun, tescil edilmiş tohum çeşitlerinin laboratuvarda kontrolden geçirildikten sonra etiketlenerek paketlenmesi olduğunu belirtti.

Çiftçinin elinde bulunan tohumlardan genetik özellikler bakımından farklı olan sertifikalı tohumların, daha yüksek verim ve kaliteye sahip olduğunu ifade eden Yıldız, "Sertifikalı tohumluk, çiftçilerimize ekerken kazandırıyor. Geçmiş dönemlerde çiftçiler, ekim yaparken tohumun bir kısmının çimlenmemesi nedeniyle 'kurda kuşa' diye ekimler yapardı. Bu sertifikalık tohumlarda çimlenme oranı yüzde 90 ve üzerinde. Dolayısıyla sertifikalı tohumluk hem ekerken, hem de kalite itibarıyla daha iyi olduğu için satarken çiftçiye kazandırıyor" diye konuştu.

Yıldız, sertifikalı üretimde Konya'nın Türkiye için önemine dikkati çekerek, geçen yıl ülke genelinde 646 bin 904 ton olan sertifikalı tohumluk üretiminin 217 bin 500 tonunun Konya'da gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Türkiye'de ilk sırada
Bu yıl ise üretimin 271 bin 665 tona yükseldiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Konya, sertifikalı tohumluk üretimini son 5 yıl içinde 95 binden, 271 bin 665 tona yükseltmiş durumda. Bu rakamlar çok önemli. Türkiye'nin sertifikalı tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Konya'da gerçekleştiriliyor. Bunu artırabilmek için önümüzdeki yıllarda çalışmalarımıza devem edeceğiz. Sertifikalı tohum üretimi bakımından Konya birinci sırada. Sertifikalandırma aşamalarının bir kısmı diğer illerde yapıldığı için üretim miktarı da resmi rakamlara daha düşük yansıyor, ancak ülke genelindeki üretimin yüzde 40'ı Konya'da yapılıyor. Konya'da bu sektörde yaklaşık 100 firma faaliyet gösteriyor. 2009 yılında 400 bin dekar olan sertifikalı tohumluk üretim alanı, 2013'de 800 bin dekara kadar çıktı. Sertifikalı tohumda buğday, arpa gibi hububat ürünlerinin yanı sıra ayçiçeği, mısır, patates, yonca, aspir ve diğer yem bitkileri gibi birçok grupta üretim yapılıyor."

"Tohum üretiminde merkez haline geldi"
Yıldız, Konya'nın sertifikalı tohum üretiminde bir merkez haline geldiğini vurgulayarak, bölgede gece-gündüz arasındaki sıcaklık farklılığı ile geniş üretim parselleri ve sulama imkanlarının kaliteli tohum üretimini kolaylaştırdığına işaret etti.

Bu alanda faaliyet gösteren kurum, kuruluş, çiftçi ve firmalar arasındaki diyaloğun en üst düzeyde olmasının, üretim için firmaların Konya'yı tercih etmesini sağladığını aktaran Yıldız, "Tohumluk üretiminin her geçen yıl arttığını görüyoruz" dedi.

Konya Ovası'nda sertifikalı tohum kulanımının yıldan yıla arttığının altını çizen Yıldız, yüksek kalite ve verim özelliğinin yanı sıra çiftçiye ürün cinsine göre dekar başına 4 lira ile 20 lira arasında değişen tutarda verilen desteğin de sertifikalı tohum kullanımının artmasında önemli etkisinin olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52