Bakan Eker gıda hilelerini deşifre etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sağlıklı gıda için yapılan denetimlerde karşılaştıkları zorlukları anlattı.

Bakan Eker gıda hilelerini deşifre etti
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yapılan denetimleri ardında ceza verilen bazı firmaların aynı ürünleri yeni etiket yapıştırarak piyasaya sürdüklerinden yakındı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker önceki gün gazetecilerle Ankara'da iftar yemeğinin ardından yaptığı sohbette GDO'lu ürünleri piyasa süren ve tüketicilerin haklarını ve sağlığını tehlikeye atan firmaları tespit ederek teşhir ettiklerini hatırlattı. 
 
Taklit ve tağşiş yapılan ürünleri yakından takip ediyoruz
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Örneğin, yüzde yüz dana eti yazıyor. Mesela keçi sütü yazıyor içinde, koyun sütü var. Bunların hepsi yazmak zorunda. Biz raftan ürünü, içinde başka bir şey çıkarsa ceza veriyoruz ve teşhir ediyoruz. Bu tür uygulamalarla gıda ile ilgili tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini koruyoruz" dedi. 
Gerek üreticiler gerekse tüketiciler için bir çok proje başlattıklarını söyleyen Bakan Eker, tüketici haklarını korumak için taklit ve tağşiş yapılan ürünleri, adli/idari cezalara ek olarak teşhir ettiklerini anlattı. Denetimler sonucu bir ürünle ilgili işlemlerin tümünün firmaya bildirildiğini ifade eden Bakan Eker,  en son iki gün önce  45 firmanın taklit ve tağşiş cezası almış ürünlerinin  internet sitesinde yayınlandığını hatırlattı. Taklit ve tağşiş yapılan ürünleri yakından takip ederek tüketicilerin hak ve menfaatlerini koruduklarına işaret eden Bakan Eker, bazı taklit ve tağşiş cezası almış ürünlerin yeniden etiketlenerek piyasa sürüldüğünü tespit ettiklerini kaydetti. Söz konusu firmaların ikinci kez suç işlediklerini bildiren Bakan Eker, bu şekilde taklit ve tağşiş yapıldığı belirlenerek ceza kesilen ve teşhir edilen ancak daha sonra yeniden etiketlenerek satışa sunulan bir ürünü de basın mensuplarına gösterdi. Taklit ve tağşişin, tüketici sağlığı ve tüketici haklarıyla ilgili bir durum olduğunu vurgulayan Bakan Eker, koyun, keçi veya inek sütüne hassasiyeti olan bir tüketicinin, ürünün içeriği gizlenmesi halinde sağlığının zarar görebileceğini, öte yandan tüketici hakları açısından da içeriği doğru paylaşılmayan ürünlerin haksız rekabete yol açtığını belirtti. Bakan Eker, "Bazen bunların bir kısmı da arsız oluyor. Kalkıyor 'yapmadım, etmedim' diyor. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali. Bu tür ağır vakalarla da karşılaşıyoruz. Bu konuda şehirlerde tüketicinin işi hem bir manada kolaylaşıyor hem de enformatik kirlilik tehlikesi artıyor" ifadesini kullandı.

ETİKETLERİ DEĞİŞTİRİYORLAR
Yapılan incelemelerin ardından yeni etiket yapıştırarak tekrar aynı ürünü satmak isteyen firmaların da olduğunu ifade eden Eker, şunları söyledi: "Tekrar inceleme yaptığımızda görüyoruz; ceza alan ürünün üzerine ustaca etiket yapıştırmış, altında eski ürün var, etiketi değiştirmiş.  Bunları teşhir ediyoruz. 
 
Bu uygulamalara devam edilirse cezalarımız artıyor. Kamuoyu bilincinin oluşması ve algı çok önemli. Medyanın katkı ve desteği olması gerekiyor. Doğru şekilde bilgilenme çok önemli. Tek başına tüketicinin menfaatleri değil, aynı zamanda sağlığıyla ilgili ciddi problemlere neden olabilir. Tüketici için şehirlerde enformatik kirlilik tehlikesi artıyor. Bu da başka bir sorun yaratır. Tüketicinin kafası karışıyor." 

GDO'lu ürün ithalatını asla izin vermedik, vermiyoruz
Bir mama türünde GDO bulaşığı tespit edildiğinin anımsatılması üzerine de Bakan Eker, Avrupa'da GDO'lu 51 genin insan gıdası olarak tüketimine izin verildiğini, Türkiye'de hiçbir şekilde GDO'lu ürünlerin insan gıdası olarak tüketilmesine izin verilmediğini bu nedenle de piyasa denetimlerinde GDO bulaşığı tespit edilen bir mamanın toplatıldığını aktardı. Bakan Eker, "Mama olduğu için, insan gıdası olduğu için tolerans sıfır. Bunu derhal toplattık, firmaya bildirdik. Bunun oranı önemli değil. Bizim mevzuatımıza göre bu yasak. Firma itiraz etti. Ancak PCR yöntemi ile milyonda bir olsa çıkıyor" diye konuştu. Bu durumdaki ürün sayısının sorulması üzerine de Bakan Eker, bu markanın daha önce bir partisinin toplatıldığını, bugün de başka bir partisinin toplatılması için talimat verdiklerin ve bu durum nedeniyle mamalardan örnekler alarak incelediklerini vurguladı.
GDO binde 9 bulaşı düzeyi ile ilgili de Bakan Eker, "izin verilmiş olan gen başka bir yere taşınmışsa eşik olan değerdir. Bu taşınmayla ya da ambarla bir yerden bir yere bulaşmıştır. Detay tahlilde GDO'nun şifresi çözülüyor, gerçekte ürürnün kendisi mi GDO'lu yoksa bulaşık mı ortaya çıkıyor. Detay tahlilde bulaşma dahi olsa insan gıdası olarak tüketimine izin vermiyoruz. Hayvan yemi olarak izin verilen gen ise  hayvan gıdası olarak tüketiliyor, değil ise imha ediliyor" şeklinde konuştu.
Bir basın mensubunun adı geçen mama firmasının önceki senelerde de benzer bir tespitle karşılaştığını belirtmesi üzerineBakan  Eker, "Biz ebedi olarak kimseyi mahkum etmiyoruz, berat da ettirmiyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin GDO mevzuatını ilk olarak 2010 yılında çıkardıklarını anımsatan Bakan Eker, daha önceden GDO'lu ürün ithalatının deklarasyona tabi olduğunu dile getirdi. Bakan Eker, "GDO'lu ürün ithalatını asla izin vermedik, vermiyoruz ve ben izin vermeyi asla düşünmüyorum" dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 14:54

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52