2015 yılının “hileli“ gıdaları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 yılında yapılan gıda denetimlerini, hileli gıda üreten ve satan firmaları, taklit ve tağşiş rakamlarını açıkladı. İşte rakamlarla gıda hileleri...

2015 yılının “hileli“ gıdaları


Gıdavitrini - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 yılında yapılan gıda denetimlerini, taklit ve tağşiş yapan firmaları ve ürünleri tam liste halinde açıkladı. Listede, et ürünlerinden unlu mamullere, süt ürünlerinden gıda takviyelerine kadar geniş bir yelpazede yer alan ürün grupları yer alıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen takviye edici gıda, bitkisel yağ, alkolsüz içecek, bitkisel çay, baharat, çikolata ve kahvenin yer aldığı 57 parti ürün kamuoyu ile paylaşıldı.
 
Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Bakanlığın internet sitesinde açıklandı.
 
Buna göre, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında 2015 yılında 724 bin 379 resmi kontrol gerçekleştirildi.
 
Birinci grupta taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili firmalara 14 bin 649'ar lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

 
İkinci grupta ise laboratuvar analizleri sonucunda sağlığı tehlikeye düşürebilecek şekilde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünler açıklandı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek. Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca et ve süt ürünleri, takviye edici gıdalar ve benzer ürünler, bitkisel yağ, alkolsüz içecekler, kahve çikolata, baharat ve bitkisel çay üretiminde taklit ve tağşiş yapan işletmeler ile ürünler açıklandı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kontroller sonucunda süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 10 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği 7'si yoğurt, 4'ü tulum peyniri, 1'i tereyağı olmak üzere bu ürünlere ait bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Süt ürünlerinde bitkisel yağ, nişasta ve jelatin tespit edildi.
Bunun yanı sıra et ve et ürünlerinde de laboratuvar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 13 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği aralarında lahmacun içi harcı, köfte, kıyma, dana sucuğun aralarında bulunduğu ürünlere ait bilgiler duyuruldu. Örnek olarak köftede kanatlı eti, sakatat ve soya, dana sucukta tükürük bezi tespit edildiği aktarıldı.
 
Açıklamada, takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde de kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 5 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünlere ait bilgiler de yer aldı. Örnek olarak, bitkisel karışımlı macunun içinde sıklıkla ilaç etkin maddesi "Sildenafil"e rastlandığı bildirildi.
 
Bitkisel yağlarda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 20 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği içinde olmaması gereken yağ asitlerinin bulunduğu ürünlere ait bilgiler paylaşıldı.
 
Alkolsüz içeceklerde kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 5 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünler, kahve, bitkisel çay, baharat ve çikolatada da 1'er gıda işletmesinin ürünlerine ait bilgiler kamuoyuna duyuruldu.
 
2015 yılında yapılan kontrol ve analizler neticesinde gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye Bakanlığın internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2016, 18:16

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52