Tarımsal Üretim’e yeni kayıt sistemi

Tarımsal üretimi tüm boyutlarıyla kayıt altına almaya yönelik Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kuruluyor.

Tarımsal Üretim’e yeni kayıt sistemi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği, 18 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak tarım işletmelerine ait tarımsal faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınması için kurulacak Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin (TÜKAS) kullanılması, güncellenmesi, geliştirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi ve elde edilen kayıtlardan tarım işletmesi bazında, ülke genelinde tarım istatistiklerinin oluşturulmasını sağlamak amaçlanıyor.

TÜKAS’ın yönetimi ile ilgili idari iş ve işlemler Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, bilgi işlem altyapısı ile ilgili teknik konulardaki iş ve işlemler Bakanlık Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, uygulamaya ve kayıtların doğruluğunu sağlamaya ilişkin iş ve işlemler il/ilçe tahkim komisyonu, keşif komisyonu, tespit komisyonu ve il/ilçe müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Bakanlık, Yönetmelikteki esaslar çerçevesinde tarımsal faaliyete yönelik TÜKAS başvurularını yapmak ve güncellemek için TÜKAS kapsamındaki tarım işletmelerinin sahiplerine ve TÜKAS kayıtlarının oluşturulmasına yardımcı olmak üzere özel sektör ve/veya sivil toplum örgütlerine yetki devri yapabilecek.

Tarım işletmeleri, TÜKAS’a kayıt olabilmek ve TÜKAS kayıtlarını güncellemek için istenen bilgi ve belgelerle, il/ilçe müdürlüğüne ya da internet üzerinden Bakanlıkça sağlanacak TÜKAS uygulaması ve/veya e-devlet kapısı üzerinden başvuruda bulunabilecekler. Başvurulara ilişkin zaman aralıkları Bakanlıkça belirlenerek duyurulacak.

TÜKAS’a yapılan kayıtlar, esas olarak tarımsal faaliyetin belirlenmesine yönelik olacak ve bu kayıtlar, hiçbir şekilde mülkiyet tespitinde esas alınmayacak ve mülkiyet hakkı doğurmayacak. Tarım işletmelerinin tarımsal faaliyetlerinde kullanılan girdilerin temininde TÜKAS’a kayıtlılık esas alınacak.

Sisteme kaydedilen verilerin kullanım ve paylaşım hakkı, Bakanlığa ait olacak. TÜKAS’ta yer alan veriler, ilgili mevzuat gereği kullanma ihtiyacı duyan kurum ve kuruluşlarla şartları Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde izleyici olarak paylaşılabilecek.

İşlemleri yürütmek üzere kendilerine kullanıcı adı ve şifresi verilenler, bunları hiçbir surette başkaları ile paylaşamayacak. TÜKAS verileri paylaşılan kurum ve kuruluşlar, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hareket etmek zorunda olacaklar. Bu hükme aykırı davrananlar doğacak zararların tazmininden sorumlu tutulacaklar.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2017, 17:49

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52