Ekmek zammında gramaj oyunu!

İstanbul'daki bazı semtlerdeki fırınlar ekmekteki gramajı artırıp, 2 lira yerine 2,5 lira talep etmeye başlayınca vatandaş da buna tepki gösterdi.

Ekmek zammında gramaj oyunu!

Gıdavitrini - İstanbul’un genelinde 200 gramlık ekmek 2 liraya satılıyor. Fırıncılar fiyat yükselttikleri ekmeklerin gramajını arttırdıklarını iddia ederek, "zam değil, gramaj artışı yapıldı" şeklinde bir savunma yapıyor. Ticaret Bakanlığı ve ilgili birimler sessizliğini korurken, tüketici bu duruma oldukça tepkili.

Tüm bu gelişmelere rağmen 1 Eylül’den itibaren Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz'daki fırınlar ekmeği 2 yerine 2,5 liraya satmaya başladı.

Fırıncılar ekmeğe zam yapmadıklarını, gramajı 30-70 gram arasında arttırdıklarını için fiyat artırdıklarını söylüyor.

VATANDAŞ EKMEKTEKİ FİYAT ARTIŞINA TEPKİLİ
Fırına ekmek almaya gelen vatandaşlar fiyat değişikliği ile karşı karşıya kaldıklarında, bunun gramaj artışından kaynaklanan bir fiyat artışı olmasını kabul etmeyerek, tepki gösteriyor.

Ekmek almaya gelen vatandaş ihtiyacı olduğu ekmek miktarını daha fazla fiyat ödeyerek aldığı için şikayetçi oluyor.

FIRINCI MALİYETLERİ NEDEN GÖSTERİYOR
Fırıncılar, her dönemde mevcut ekmek fiyatlarının, özellikle unda yükselen maliyetler karşısında yetersiz kaldığını söyleyerek zam talebinde bulunuyor. Bu kez de normal 200 gam ekmeğin fiyatını artıramadıkları için satıştan, zaman ve işçilikten kâr etmek adına böyle bir formüle başvurduklarını açıklıyor.

FIRINCILARIN ALDIĞI KARAR ZAM PROSEDÜRÜNE UYGUN DEĞİL
“Son bir yılda un, maya, su, işçilik ücreti iki katına çıktı. Kiralar iki katına çıktı. Ancak ekmeğe bu zamlar yansımadı.” diyerek fiyat artışını savunan fırıncıların ekmeğin gramajını artırarak yaptıkları zam uygulaması keyfi bir uygulama olarak kabul görüyor.

Uzmanlar fırıncıların ekmeğe bağlı bulundukları ildeki Fırıncılar Odası ve onun üst kuruluşu olan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte karar vererek yapabileceğini savunuyor.

YETKİLİ İSİMLER “GENEL ZAM YOK” DİYOR
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul’da uygulanan zam oranlarıyla ilgili “Şu anda ülke genelinde uygulanan bir zam kararı yok. Bazı ilçelerdeki fırınlar gramaja göre fiyatı yükseltmiş. Ancak genel bir zam kararı yok. Bilindiği üzere ekmek maliyetleri çok yükseldi. Ekmek fiyatları enflasyonun çok altında kaldı. İlgili bakanlıklarla görüşmelerimiz devam ediyor. Maliyet oranları yükseldiği için ekmek fiyatları da etkilenecek.” diyerek olaylara açıklık getirmeye çalıştı.
 

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52