Çotla Bal Havzası Projesi‘nde bal akışı başladı

Çotla Bal Havzası modelinin Bingöl geneline yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyleyen Bingöl Çotla Balı Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, projenin bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasını hedeflediklerini ifade etti.

Çotla Bal Havzası Projesi‘nde bal akışı başladı

Gıdavitrini - Bingöl Üniversitesi PİKOM (Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi)  tarafından desteklenen “CBS Teknikleri ve İHA Tabanlı Multispektral Veriler ile Bingöl İli Mevcut Doğal Kaynaklarının Arıcılık Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi ve Çotla Bal Havzası'nın Oluşturulması” Projesi’nde teknik arazi incelemeleri yapıldı.

Proje kapsamında desteklenen Çotla Bölgesi’ndeki arıcılar, arılıklarında ziyarete edildi. Proje ekibi üyelerinden arıcılık uzmanı olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Aziz Gül, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, proje ekibi hocaları ve Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı M. Can Üzer Çotla Bölgesi’nde arı yetiştiriciliği yapan arıcıları yerinde ziyaret etti. 

Çotla Bölgesi ve arıcılık konusunda gözlemlerini ve incelemelerini aktaran Prof. Dr. Halil Yeninar, “Bingöl İli Genç İlçesi Çotla Yaylası Bal Havzası Projesi’nde görev aldığımdan bölgeye ilk defa gelmekteyim. Zengin arı bitkisi ve florası ile Çotla Yaylası, arıcılık için potansiyel oluşturmaktadır. Bölge arıcılarını hem ziyaret ettik hem de proje hakkında yerinde bilgilendirmelerde bulunduk. Henüz
projenin başlangıç aşamasında olunduğundan sistemli ve bilimsel çalışmalar ile birlikte bölge ve Bingöl arıcılığına marka değeri olan “Bingöl Çotla Balı”nın kazandırılması mümkün olacaktır. Bingöl Üniversitesi’nin bu alanda Pilot Üniversite seçilmesi de bölge ve ülke arıcılığına önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Bingöl Balı pazarda hak ettiği ekonomik değeri tekrar bulabilecek

Arıcılık Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gül ise proje ve bölge hakkındaki izlenimlerini şöyle aktardı:
“Çotla Bölgesi, gördüğümüz kadarıyla nektarlı arı bitkileri  açısıdan  zengin bir bölge ve ayrıca arıcılık açısından önemli bir rezerv alanı oluşurmaktadır. Proje kapsamında ilk defa saha ziyareti gerçekleştirildi. Proje ekibi üyesi olarak Hatay’dan buraya gelerek çalışmalara katıldık. Bölgedeki arıcıları ziyaret ederek kovan, arı ve bal durumlarını tespit ettik. Bu yıl mevsim şartlarından dolayı bal verimi biraz düşük gözükmektedir. Ancak sezon henüz bitmiş değil. Bu yörelerde kaliteli, doğal, organik bal üretimi olursa, Bingöl Balı pazarda hak ettiği ekonomik değeri tekrar bulabilecektir.”

Proje hakkında genel bilgi veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel ve Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı M. Can Üzer,  “Çotla Bal Havzası Projesi’nin yerinde arıcıların ziyaret edilmesi ile başladık. Çotla Bal Havzası modelinin Bingöl geneline yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu projenin bilimsel anlamda başarılı bir şekilde bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasını hedefliyoruz” diye ifade ettiler.

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2021, 16:16

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52