19 bin ton gıda israftan kurtarıldı!

Son 4 yıl içerisinde sağladığı teknolojik altyapı sayesinde 19 bin tonun üzerinde gıdayı israf olmaktan kurtarıp, 1.100.000’in üzerinde ihtiyaç sahibine ulaştıran Fazla Gıda, hızla büyümeye devam ediyor.

19 bin ton gıda israftan kurtarıldı!

Gıdavitrini - Son 4 yıl içerisinde sağladığı teknolojik altyapı sayesinde 19 bin tonun üzerinde gıdayı israf olmaktan kurtarıp, 1.100.000’in üzerinde ihtiyaç sahibine ulaştıran Fazla Gıda, geçen seneye kıyasla cirosunu 2 katına çıkardı ve hızla büyümeye devam ediyor. 

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, pandemide geçen seneye kıyasla cirolarını 2 katına çıkardıklarını belirterek, “Daha fazla partnerle çalışıp, mevcut partnerlerimizin ikincil satış, gıda bağışı, hayvan yemi, biyogaz gibi çözümler barındıran bütüncül atık yönetimi modüllerimizden daha fazlasını kullanmaya başladığı, sağlıklı bir büyüme grafiği izliyoruz. Son 7 ay bazında büyümemiz 2 katına çıkmışken, aylık bazda baktığımızda çok daha yüksek büyüme rakamları görüyoruz.” dedi. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda dünya çapında desteklediği 9 girişimden biri olduklarının da altını çizen Silahlı, “17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içerisinde katkı sağladığımız maddelerden bir tanesi de “Açlığa Son” maddesi. Dünya çapındaki yetersiz ve dengesiz beslenmeyi bitirmeyi hedefleyen bu maddeye biz de gıda bağışı operasyonlarımızla ciddi bir destek sağlıyoruz. İnsan tüketimine uygun durumda olan ancak çeşitli nedenlerle üreticiler, distribütörler ya da perakendeciler için fazla gıda haline gelmiş ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak onların sağlıklı beslenmesine yardımcı oluyoruz.” şeklinde görüşlerini belirtti.

Silahlı; “Dünyada üretilen tüm gıdanın 3’te 1’i maalesef atık oluyor, bu da her yıl 1.3 trilyon dolarlık gıda israfına denk geliyor. Üretilen gıdaların Türkiye’deki israf oranı ise %40 civarında. Oluşan gıda israfının yüzde 60’ı engellenebilir durumda.  Son 4 yıl içerisinde sağladığımız teknolojik altyapı sayesinde 19 bin tonun üzerinde gıdayı israf olmaktan kurtardık.Kurtardığımız bu gıdanın önemli bir kısmını bağış operasyonlarımız aracılığıyla 1.100.000’in üzerinde ihtiyaç sahibine ulaştırırken, uygun durumda olan bir kısmını da yeniden satış modülümüz ile ekonomiye geri kazandırdık. İnsan tüketimine uygun durumda olmayan gıdalar ise hayvan yemi veya biyogaz üretiminde değerlendirilerek ekonomiye kazandırıldı. Türkiye’nin dört bir yanında, tam 36 şehirde gerçekleştirilen 50 binden fazla gıda kurtarma operasyonu sayesinde 63.000 ton karbon emisyonu oluşumunun önüne geçip, gıda üretimi için kullanılan 61 milyar litre suyu da kurtarmış olduk. Gıda israfını engellemek sadece gıda geri kazanımı değil, aynı zamanda su geri kazanımı, karbon salımını engelleme ve ihtiyaç sahiplerine yeterli ve dengeli beslenme konusunda destek olma anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52