Türkiye artık zeytinde Şampiyonlar Ligi’nde

Bu yıl 7’ncisi yapılan Ayvalık Zeytin Hasat Şenliği, özellikle yağlık zeytinde Akdeniz ülkelerindeki rakipleriyle yarışan bölge işadamlarını, çiftçileri ve sanatçıları bir araya getirdi.

Türkiye artık zeytinde Şampiyonlar Ligi’nde
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, hasat şenliğinin her yıl daha da geliştiğini ve ilgi gördüğünü belirterek, “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) gelecek yıl şenliğe yabancı ithalatçı şirketleri de getirecek” dedi. Yağın en kalitelisinin üretildiği bölgede olduklarını kaydeden Gençer, “Aynı kalitede ama Toskana ile aynı fiyata satmak istiyoruz. Hep ucuz yağlar ihraç ediyoruz. Kişi başına tüketim de halen 1.5 litre. İlk etapta 5 litreye çıkarma hedefi koyduk” diye konuştu. Rekolte 191 bin tonu buldu

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ise, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağında artık ‘Şampiyonlar Ligi’nde oynadığını söyledi. Tan, “Eskiden kendimiz çalar, kendimiz söylerdik ama artık uluslararası platformda yarışıyoruz. Türkiye, İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Suriye’nin arkasındaydı ama şimdi onların önüne geçtik” diye konuştu.

Tan, zeytinyağında 191 bin ton rekolte ile bu yıl iki basamak birden atlayarak dünya dördüncüsü olunduğunu belirtti. Şenliğe, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamı Tuncay Özilhan ve sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz de katıldı.

Edremit’te zeytinyağı için ‘Güçbirliği’

Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Denizer, zeytin ve zeytin ürünleri üreticisi olan 15 şirketin birleşip Güçbirliği AŞ isminde bir şirket kurduklarını belirterek, “Ürünlerimizi kendi açtığımız mağazalarda satacağız” dedi. Dört ay içinde İstanbul’da iki, Ankara’da iki mağaza açacaklarını duyuran Denizer, “Büyük marketlerle çok büyük sıkıntılar yaşadık. Özellikle ödemelerini çok uzun vadeli yapıyorlar. Bizi bu çok zorluyordu. Artık tüketicimiz direk ürünümüzü bizim mağazalarımızdan alacak” diye konuştu.

Nevin Donat - Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52