Garanti'de hasat zamanına göre kredi var

Garanti Bankası tarım sektörünün kendine has dinamiklerini gözeterek çiftçiye destek oluyor. Çiftçinin bölgesel farklılıklarını ve üretim süreçlerini takip eden banka hasat gelir zamanına göre de kredi düzenlemesi yapıyor.

Garanti'de hasat zamanına göre kredi var
Tarım, Türkiye'nin ciddi biçimde ve öncelikli olarak ele alması gereken bir konu. Dünyada tarım ürünleri üretiminde görülen dalgalanmalar, artan nüfus nedeniyle talebin fazlalaşması ve fiyatların giderek artması, Türkiye gibi coğrafyası tarıma son derece uygun olan ülkelerin yatırımlarını titizlikle ele almasını gerektiriyor. Önümüzdeki yıllarda tarımın öneminin giderek artacağını, buna bağlı olarak önümüzdeki dönemde tarım konusunda bankaları yoğun bir rekabetin bekliyor. Bu anlamda, bankaların tarım sektörüyle daha yakın çalışması, sektöre daha fazla destek vermesi gerekiyor. Çünkü tarımın döngüsü tamamen farklı. Müşteri, kredisini sadece mahsul zamanı ödeyebiliyor, ödeme planını mahsulüne göre yapıyor. Dolayısıyla, bankacılık yapısının sektöre özel hale getirilmesi gerekiyor. Tarımla uğraşan müşteriye hizmet sunmak için, ürünlerin özelliklerini hatta aynı ürünün bölgesel farklılıklarını ve üretim sürecini iyi bilmek gerekiyor.
ÖNCELİK VERİMLİLİK ESASI


Tarım sektörü, yapısal sorunlarına rağmen önemli bir değişim geçirerek, kapsamlı ve çokyönlü bir karakter kazanıyor. Sektör, ürünün paketlenmesinden tüketicilere ulaştırılmasına kadar tüm aşamalarda faaliyet gösteren "çağdaş tarımsal işletmeler" şeklinde yeniden yapılanıyor. Yani, "çiftlik işletmeleri" yavaş yavaş yerini, verimliliği esas alan ve riski yöneten "modern" tarım işletmelerine bırakıyor. Tarım sektörünün ihtiyaçları da doğal olarak, daha karmaşık hale geliyor. Bu ortamda artık tarımın finansmanını, üretimin desteklenmesine yönelik "işletme ve yatırım kredileri" olarak görmemeli, çokyönlü bir "bütün" şeklinde değerlendirilmesi gerekiyor.

HER AŞAMA TAKİP EDİLİYOR

Garanti Bankası, değişen kavramları yakından takip ederek, tarım sektörü stratejisini bu çerçevede oluşturuyor. Banka bu alanda kendini şu sözlerle tanıtıyor: "Biz tarımı, tarımsal işletmeler tarafından yapılan iktisadi bir faaliyet olarak görüyoruz. Bu nedenle, sadece kendisi veya komşusu için değil, binlerce kilometre uzaktaki tüketicilerin, pazarların talebini dikkate alarak üretim yapan işletmelerin finansal gereksinimlerini karşılamayı amaçlıyoruz. 2007 yılından bu yana, tarım sektörüne yönelik finansal desteğimizi artırıyor, kalkınma plan ve programlarıyla uyumlu olacak şekilde, çiftlikten sofraya tarımsal faaliyetin her aşamasında ve sektörün her kesimine yönelik finansal destek sağlıyoruz"

SÜREKLİ BİLGİLENDİRİYOR

Banka tarım işletmelerine üretim süreci ve sonrasına yönelik finansal hizmetler sağlamanın yanı sıra yasal düzenlemeleri yakından takip ederek, işletmeleri ve bu düzenlemelerden etkileneceği düşünülen üretici birliklerini, kooperatifleri ve tarım dayalı sanayide faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerini sürekli bilgilendiriyor.

Üreticinin ihtiyacına göre destek

Gara nti Bankası'nın üretim sürecinde faaliyet gösteren tarım işletmelerine yönelik hazırladığı Tarım Sektör Paketi kapsamında, değişik konularda ve uygun koşullarda kredi alternatifleri sunuluyor:

Ürün ön finansman kredisiyle, tarım işletmelerinin üretim dönemi öncesindeki tarımsal girdi ihtiyaçları karşılanıyor.

Tarım destek kredisiyle, işletmelerin üretim ve hasat dönemi içerisinde ortaya çıkabilecek masrafları ve işçilik maliyetleri karşılanabiliyor.

Makine-ekipman kredisiyle, traktör hariç, çiftçinin tarımsal faaliyetlerinde kullanacağı her türlü mekanize tarım aleti ve ekipmana (basınçlı sulama sistemleri dahil) yönelik

Çiftçilere yılda 1 ödemeli ve 5 yıla varan vadelerle oto ve traktör kredileri veriliyor.

Modern sera yapımına yönelik yatırımlarda, 7 aya kadar ödemesiz, 36 aya varan vadelerle sera kredisi tesis ediliyor.

Diğer taraftan, üretim sırasında çiftçilerin karşılaşabileceği risklere karşı, Eureko Sigorta tarafından devlet destekli tarım sigortası yaptırılabiliyor, seralar ve soy kütüğüne kayıtlı hayvanlar TARSİM Sigortası ile risklerden korunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52