Çay Tadımcıları sertifikalarını aldı

Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından geliştirilen Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi kapsamında başarılı olan kursiyerler sertifikalarını aldı.

Çay Tadımcıları sertifikalarını aldı

Rize Ticaret Borsası tarafından geliştirilen, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Birliği fonları tarafından finanse edilen Çay Tadımcıları Yetiştirme Projesi eğitim çalışmalarının tamamlanmasının ardından başarılı olan kursiyerlere bir restoranda düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Garnizon Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, davetliler ve çay tadımcıları katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, kursa ilginin çok yüksek olduğunu belirterek, ''Kursa 500 kişi müracaat etti. Sigara kullanmayan, alkol kullanmayan ve yaş sınırlaması dikkate alınarak bu rakam 237'ye düştü.

Yapılan mülakat sonucu 115 kişi, testler sonucu ise 50 kişilik kursiyer grubumuzu oluşturduk. 240 saatlik teorik üç aylık staj eğitimi ile kursiyerlerimiz başarı ile çalışmalarını tamamladı. 220 bin avro bir proje bedeli ile çalışmazın sonunda sertifikalarını teslim ediyoruz'' dedi.

Dünyada sosyo-ekonomik açıdan Türkiye'nin gerisinde olan ülkelerin, çay sektöründe geliştirdikleri sistemle ülke ekonomilerine önemli katkılar sağladığını ifade eden Erdoğan, ''Türk çaycılığının dünyada söz sahibi olamamasının ve iç piyasada giderek kan kaybetmesinin temel nedeni sistemsiz yapı ve ona bağlı olarak ortaya çıkan kalitesizliktir.

Türk çaycılığının ihtiyacı olan sistemin emtia borsası olduğuna inanıyoruz. Borsa sisteminde alıcı ve satıcı bir araya gelerek kaliteye göre fiyat ortaya çıkıyor. Rekabet nedeniyle çayda kalite ve fiyat değeri ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

Çayda sistemin en önemli parçasının kalite tespiti olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti.

''Bunun için çay tadımcıları sistemin önemli bir parçasıdır. Sistemi olan ülkelerde çay sektörünün en çok aranan ve en çok para kazanan elemanları çay tadımcılarıdır. Türk çay sektörünün geleceği kaliteye ve çay tadımcılarının bu sektöre katkılarına bağlıdır.

Çay sektörünün sıkıntılarının özümünde önemli bir köşe taşı olan çay tadımcıları görevlerinin bilincinde hareket etmelidir. Ülkemize çay tadımcısı olarak yeni bir meslek kazandırmakla beraber çay sektörünün geleceğinin yeniden inşa edileceğinin bilinci içerisindeyiz.''

Konuşmaların ardından, projeye destek verenlere plaket, kursu başarıyla tamamlayan çay tadımcılarına ise sertifikaları verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52