Atık yağa 100 milyon dolar yatırıyorlar

Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı ile yılda 10 bin ton atık yağ toplayan Ezici Yağ'ın sahibi Mustafa Ezici ortak oldu.

Atık yağa 100 milyon dolar yatırıyorlar

Türkiye çapındaki hane ve iş yerlerindeki atıklarını enerjiye dönüştürmek için ortak yapan iki şirket, Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi (BAYTOM) ile projeyi hayata geçirecek. Türkiye’de toplanabilir atık yağ kapasitesinin 350 bin ton olduğunu söyleyen Emrullah Turanlı, “Ancak bunun sadece 20 bin tonu toplanabiliyor. Bu miktarın yarısını da zaten Ezici topluyor. Türkiye’nin toplayabildiği 20 bin ton atık yağa karşı ABD’nin topladığı 1 milyon 800 bin ton. 100 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Her evden yılda 20 kilogram atık yağ çıkıyor. Bunlar doğruca denize, nehirlere, toprağa karışıyor. Atık yağları toplayarak memlekete faydalı bir iş yapacağız” diye konuştu.

Baytom ile anlaştı
Toplanan atık yağları biyodizele dönüştürmeyi planladıklarını anlatan Turanlı, Ezici ile birlikte ilk elde 20 Baytom (atık yağ arıtma cihazı) satın aldıklarını ve bunları anlaştıkları bazı marketlere yerleştirdiklerini söyledi. Turanlı, şöyle devam etti: “Çorumlu kimya öğretmeni Erol Tonga tarafından geliştirilen Baytom’un patentini Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği almış. Makinelere evden biriktirdiği yağları getirecek olanlar karşılığında alışveriş kuponu ya da bir ürün alabilecek. Diyelim 10 litre atık yağ biriktirdiniz, karşılığında 1 litre yağ almak mümkün olacak. Evlerden, lokantalardan atık yağ toplanmasında Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) ile konuştuk. Belediyelerden daha çok destek bekliyoruz. Atık yağ toplama sistemini yeni projemiz Four Winds’e de ekledik. Atık suyu da arıtıp bahçeleri suluyoruz.”

81 ilden çöp toplayacak
Emrullah Turanlı, Mustafa Ezici ile birlikte atık yağ toplama işinin yanı sıra Türkiye çapında çöpleri toplayarak elektrik elde edecek. 5 yıldan beri Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Turanlı, “Türkiye’de günde 100 bin ton çöp çıkıyor. 3 bin megavatlık bir potansiyel var. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde almış olduğumuz HES santrallerine ait lisansları Goldman Sachs’a devretmiştik. Yeni projemizle birlikte ‘çöple’ enerjiye dönüyoruz. 81 ilin çöplerini toplayacağız.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52