Sebze ve meyvede israf önlenemiyor

Üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25'inin ambalaj ve nakliye dolayısıyla tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiği açıklandı.

Sebze ve meyvede israf önlenemiyor
Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yas sebze ve meyvenin ihracatı sırasında soğuk zinciri kırıldığı için ürünlerde ciddi anlamda kayıpların meydana geldiğini bildirdi.

Başkan Satıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın Antalya'daki Hal Kayıt Sistemi Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25'inin ambalaj ve nakliye dolayısıyla tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiği yönündeki sözleriyle ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulundu.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir oyuncu olduğunu ifade eden satıcı, sebze ve meyve üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ise beşinci sırada bulunduğunu belirtti.

Satıcı, Türkiye'nin ürünlerin kaliteli ve belli standartta yetiştirilmesi, hasadı, depolanması, soğuk zinciri oluşturarak, alıcı şehirlere iletilmesi ve tüketiciye sunulması noktasında aynı büyüklüğe sahip olmadığını vurgulayarak, "Bu biraz daha amatörce yapılıyor. Böyle olduğu için yani soğuk zincir kırıldığı için ürünlerde ciddi anlamda kayıplar söz konusu. Soğutucu araçların çok daha etkili çalışması gerekiyor. Bunu sağlayabilirsek başarılı oluruz. Bu nedenle oluşan bir kayıp var" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2014, 16:08

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52