Probiyotik yoğurt pazarı küçülecek

2013 ve 2018 yılları arasındaki beş yıllık dönemde 20 Avrupa ülkesinde probiyotik yoğurt pazarının %4,5 düşüş göstereceği açıklandı.

Probiyotik yoğurt pazarı küçülecek
Euromonitor Küresel Sağlık Araştırmaları Başkanı Ewa Hudson, 2013 ve 2018 yılları arasındaki beş yıllık dönemde 20 Avrupa ülkesinde probiyotik yoğurt pazarının %4,5 düşüş göstereceğini, ancak genel olarak sektör trendinin olumlu olduğunu açıkladı.

Hollanda’da düzenlenen Probiota Kongresinde konuşan açıklamalarda bulunan Euromonitor International analisti Ewa Hudson, probiyotiklerin 60 milyar dolarlık küresel yoğurt pazarının üçte birinden fazlasını oluşturduğunu belirterek, “Genel olarak probiyotiklerin tüketiciler arasında yankısı sürüyor. Probiyotik yoğurt ölçümlediğimiz her yıl normal yoğurttan daha fazla büyüme sergiledi.” dedi. 

Yoğurt pazarındaki düşüşe karşın aynı 20 AB pazarında probiyotik gıda takviyeleri pazarının %5 büyüme sergileyeceğini vurgulayan Hudson, takviye ediciler kategorisinde probiyotik gıda takviyelerinin en hızlı büyüyen altıncı grup olduğunu da sözlerine ekledi.

Probiyotik gıda takviyeleri Doğu Avrupa’da 2013 yılında %12’lik büyüme gösterirken büyüme Batı Avrupa’da %2 seviyesinde gerçekleşti. Beş yıllık dönemde AB pazarında probiyotik gıda takviyelerinin, diğer takviyelere kıyasla daha yüksek, yıllık %1-2 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.

Takviyelerde Amerika büyüme ve pazar hacmi bakımından önde gelen pazarlar arasında yer aldı. Prebiyotikler ve probiyotikler %18’lik büyüme ile Amerika’da ikinci en hızlı büyüyen takviye kategorisi oldu. Avustralya’da da benzer bir durum sergilenirken, Rusya da güçlü bir büyüme sergiledi. Orta Doğu’da %20 oranında büyüme sergilendi ve probiyotikler en fazla satışı yapılan kategoriye yükseldi.  Asya Pasifik Bölgesinde prebiyotikler ve probiyotikler %1.5 oranında büyüme sergiledi ve 18. sırada yer aldı. Kanada 2013 yılında %19’luk büyüme ile öne çıkan ülke oldu.

2012 Aralık ayından beri ‘probiyotik’ ve ‘prebiyotik’ ifadelerinin kullanımına yasak getiren AB beslenme ve sağlık beyanları regülasyonu ve Avrupa’nın büyük bir bölümünü etkileyen ekonomik durgunluk, yoğurtta gözlenen düşüşün temel sebepleri olarak gösteriliyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 12:55

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52