Onlar cezaevine değil restorana 'mahkûm'

Adalet Bakanlığı'nın ceza infaz kurumlarında meslek edindirme, ıslah ve eğitim faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmalar meyvesini verdi.

Onlar cezaevine değil restorana 'mahkûm'
Bilecik-Bozüyük çevre yolu üzerinde bulunan Zeki Bayrak Sosyal Tesisleri'ni mahkûmlar işletiyor. Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kerim Çiftlikli, mahkûmların işletmede çalışarak boş zamanlarını yararlı bir şekilde değerlendirdiklerini söylüyor.

Her şey Bolu Cezaevi'ndeki hükümlü Ayhan S.'nin Bozüyük Cezaevi'ne yazdığı bir mektupla başlar. Bozüyük yolunda mahkûmların işleteceği bir restoran ve dinlenme tesisi kurulacağını öğrenen Ayhan S., işletmecilik tecrübesi olması sebebiyle tesise dekor ve tasarım konusunda yardımcı olabileceğini belirtir. Mektup üzerine Bozüyük Cezaevi'ne nakli yapılan Ayhan S., restoranın plan projesine büyük ölçüde katkıda bulunur. Bilecik-Bozüyük çevre yolu üzerindeki Zeki Bayrak Sosyal Tesisleri'ne mahkûm katkısı sadece Ayhan S. ile sınırlı kalmaz. Zira işletmenin dekorasyonunu yapan Ayhan S. tahliye olsa da, şimdilerde 72 mahkûm çorba, kebap ve pide hazırlayarak bir yandan cezalarının infazının dolmasını bekliyor, bir yandan da çalışarak devlet bütçesine katkıda bulunuyor. Bu durum, Adalet Bakanlığı'nın ceza infaz kurumlarında meslek edindirme, ıslah ve eğitim faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmaların bir parçası. Mekânın tutkunlarına gelince onlar sadece güzergâh üzerinde ilerleyen şoförler değil. Civar illerden gelen ve mahkûmların işlettiği restoranda ailece yemek yiyenler bile var. Tesis açıldığından beri sıklıkla mekâna geldiklerini söyleyen Mehmet ve Yasemin Düzenli çifti, restoranın hizmet ve yemek kalitesinden son derece memnun olduklarını belirtiyor. Çift, "İlk zamanlar mahkûmların işlettiğini duyunca tedirgin olmuştuk. Ancak buraya geldikten sonra önyargılarımız tamamen bitti." diye konuşuyor. Restoranın et bölümü ustası hükümlü İsmet Ö. Tahliye olanların iş konusunda hiçbir kaygı duymadıklarına dikkat çeken İsmet Ö., "Çünkü çoğu buradan meslek öğrenerek ayrılıyor." diyor. Müşterilerin mahkûmlara olan bakış açılarının son derece olumlu olduğunu belirten mahkûm Ergün S. ise "Geçenlerde mahkûm olduğumuzu öğrenen bir teyze ''Allah kurtarsın oğlum'' diyerek, boynumuza sarılmıştı.'' diyor.

Sekiz ayda 1 milyon TL kâr

Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kerim Çiftlikli'ye göre cezaevinde bulunan tesisler hem mahkûmların boş zamanlarını yararlı şekilde değerlendirmesine hem de kurumun ekonomik olarak ülkeye katkıda bulunmasına katkıda bulunuyor. Restoran ve çeşitli atölyelerdeki üretimlerle elde edilen gelirin devlet bütçesine aktarıldığını belirten Çiftlikli, 8 aylık kârın bir milyon TL'yi bulduğunu belirtiyor. Günlük bin kişilik hizmet kapasitesine sahip işletmenin içerisinde Türkiye'nin çeşitli illerindeki cezaevlerinde kalan mahkûmlar tarafından üretilen eşyaların satıldığı bir mağaza, market, dinlenme odası ve çocuk oyun alanları da bulunuyor. Çalışan mahkûmların aylık maaşı ise 120 ile 180 lira arasında değişiyor.

Şule Dağlı Bilecik - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52