Nakliye eylemi zammı beraberinde getirdi

İstanbul’a meyve sebze taşıyan Antalyalı nakliyecilerin 4 gün sürecek eylemi başladı. Eylem fiyatlara zam olarak yansırken, nakliyecilerden yeni tehdit geldi...

Nakliye eylemi zammı beraberinde getirdi

İstanbul’a meyve sebze taşıyan Antalyanakliyeciler İstanbul’a sevkıyatı durdurdu. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde uygulanan geçiş yasağına tepki için geçen hafta deklare edilen 4 günlük sevkiyatı durdurma eylemi dün başladı.  İlk gün 10 kooperatif üyesi yaklaşık 500 Alanyalı nakliyeci Antalya’dan İstanbul’a meyve-sebze nakliyatını durdudular. İstanbul Hal Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre eylem nedeniyle İstanbul Toptancı Hali’nde ürün girişi ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı belirtilirken, TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, eylem nedeniyle fiyatlarda yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bir artış yaşandığını kaydetti. Antalyalı nakliyecilerin eylemini DÜNYA’ya değerlendiren Burhan Er, “Büyük marketler önceden önlem alarak sebze-meyvelerini stokladılar. Ancak İstanbul genelinde sebze-meyve eyleminin fiyatlara artış etkisi olacaktır. Hem eylem hem de yağıştan faydalanmak isteyen fırsatçılar olacaktır. Dün haldeki fiyatlarda yüzde 10 -20 artış gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artması bekleniyor” dedi.

Gerekirse 15 gün eylem
10 kooperatif üyesi yaklaşık bin 500 nakliyecinin yaptığı eylem ile ilgili, Alanya Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Uyar, 4 gün içinde yasak kalkmazsa 15 gün daha İstanbul’a sebze ve meyve taşımayacağını bildirdi. Belirli saatlerde köprüden geçiş yasağı nedeniyle kamyoncuların mağdur olduğunu anlatan Uyar, “Biz 17:00 ile 20:00 saatleri arasında düzenleme olsun istiyoruz. Buradan 3 saatte malımızı yükler, 1-2 saatte erken çıkarsak yetişiriz diye düşündük. Ancak bu uygun görülmedi. Mevcut saatlerde de biz çıkmayı düşünmüyoruz. Şu anda İstanbul UKOME’nin kararını bekliyoruz. UKOME bu kararından dönmezse 4 günlük eylemi 15 güne çıkaracağız. Bugün Ankara’dan da haber geldi. Bize destek olmak için onlar da kontak kapattı” diye sözlerine son verdi.

Diğer illere sevkiyata devam
Alanya Toptancı Hal Müdürü Halil Parlayüksel, İstanbul güzergahına gidecek araçlara yük verilmediğini, onun dışında diğer illerden gelen araçların sebze ve meyve sevkiyatları yaptığını bildirdi. Alanya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Yüksekkaya da, İstanbul’a günde 15-20 aracın sebze ve meyve sevkiyatı yaptığını kaydetti.

Alanya Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Uyar da, “Uygulanan yasak tamamen kalksın istemedik. ‘17.00-20.00’ saatlerine çekilsin dedik. Burada 3 saat yüklerken telafi ederiz. Bir saat de yolda telafi ederiz ama bu olmazsa eylemi 15 gün daha sürdürmeye kararlıyız” dedi. Yasağın özellikle sebze ve meyvelerde hafifletilmesini istediklerini dile getiren Uyar, bunun üretici ve tüketiciyi sıkıntıya sokacağını ifade etti.

‘Halde henüz etkisi hissedilmedi’
İSMEYDER Başkan Yardımcısı Sedat Toktürk yaptığı açıklamada, “Burada biz herhangi bir etkisini hissetmedik. Gelen mal yine geldi. 3 gün öncesine göre fiyatlarda da bir artış yok. Zaten sebze meyve çok akışkan bir ürün, kimse olmuş meyveyi 4 gün bekletme lüksüne sahip değil. Şu ana kadar halde herhangi bir etki hissetmedik” dedi. Eylem ile ilgili konuşan CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane de, “Bizim de Antalyalı nakliyatçılarla işbirliğimiz var ama bu eylem bizi etkilemeyecek. Şu anda stoklarımızda yeterli ürün var. Herhangi bir fiyat artışı olmayacaktır” açıklamasında bulundu.
dunya.com

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 11:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52