Meslek odaları bu itiraza tepkili

Aydın Ticaret Odası’nın çalıştırılması zorunlu personel için belirlenen ücreti alma şartına yönelik itirazına Bakanlık'tan olumlu cevap geldi.

Meslek odaları bu itiraza tepkili
GIDAVİTRİNİ - Aydın Ticaret Odası’nın üye odaklı çalışmaları sonuç vermeye devam ediyor.  Aydın Ticaret Odası’nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümleri gereğince çalıştırılması zorunlu personel için belirlenen ücreti alma şartına yönelik itirazı olumlu sonuçlandı.

17 Aralık 2011 tarihi Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’in 10. Maddesinde gıda işletmelerinde çalıştırılması zorunlu personel ile ilgili hususlar belirlenmişti. Buna göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri gıda işletmelerine onay verirken, işletmelerde çalıştırılan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri için bağlı bulundukları odadan onay talep etmekteydi. Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları arasında imzalanan bir protokol uyarınca onay belgesi vermek için personelin iş sözleşmesinin ve bordrosunun 2013 yılı için net 2.700.-TL ücret alma şartını arıyordu.

Yönetmelik değişikliğiyle gıda ve tarım işletmelerine kolaylık
Mayıs – 2013’te göreve gelen Aydın Ticaret Odası yönetiminin üye odaklı çalışma prensibi gereği gıda işletmelerinin kayıtlı olduğu meslek komitelerinden gelen taleplerini değerlendiren AYTO yönetimi,  Türkiye Odalar Borsalar Birliği, Türkiye Gıda, Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odaları  ile Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na yaptığı itirazların sonucu söz konusu değişiklik 07.Ocak.2014 tarihli Resmi Gazete’de açıklandı.

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’in  10. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi  olan “Çalıştırılması zorunlu personelden meslek odası bulunan meslek mensubu, bağlı olduğu meslek odasından ilgili işletmede çalıştığına dair belge alınacaktır. Meslek odası olmayan meslek mensupları için gıda işletmecisi ile yapacağı sözleşme aranacaktır. Kamu kurumlarında çalışanlarda bu belge yerine kurum amiri tarafından imzalı görevlendirme yazısı alınır” hükmü kaldırıldı.

Söz konusu değişiklik ile ilgili AYTO’nun itirazları sonucu AYTO üyelerinin lehine sonuçlanmasından oldukça memnun olan AYTO Başkanı Hakan Ülken “Göreve geldikten sonra yaklaşık 2000 üyemizi ilgilendiren bu konuda meslek komitesi kararları yönetim kurulumuza iletilmişti. Biz de üyelerimizden gelen bu taleplerimizi değerlendirerek zorunlu ücret uygulamasının KOBİ boyutundaki işletmelerimize büyük bir yük getirdiğini ilgili mercilere ilettik. Talebimize olumlu sonuç gelmesi nedeniyle çok sevindik.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 14:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52