Datça asbestli su mu içiyor?

Devlet eliyle kullanımı tamamıyla yasaklanan asbestin bu ilçeyi zehirlediği iddia ediliyor. Konuyla ilgili kampanya düzenlendi.

Datça asbestli su mu içiyor?
GIDAVİTRİNİ - Küresel ısınma ve kuraklık söylemlerinin sıkça telaffuz edildiği günümüzde su kaynaklarının önemi ayrı bir önem kazanıyor. Temiz içme suyunun temini ve adil paylaşımı konusunda arayışlar devam ederken, turizm cenneti Datça'dan gelen iddia gündeme bomba gibi düştü.

Change.org sitesinde yer alan iddiaya göre Muğla'nın Datça ilçesinde yaşayanlar her yudum suda asbest/kanserojen içiyor.
Konuyla ilgili site üzerinden düzenlenen kampanyada çevreye duyarlı insanların desteği isteniyor. Konuyla ilgili Change.org sitesinde şu ifadeler yer alıyor:
 "Burada yaşasan da yaşamasan da, bu imza kampanyasını senin için başlattık. Çünkü mesele ortak meselemiz, köy hepimizin köyü.

Datça’da 30.000 metrelik (30 km.) asbestli yani kanserojen su şebekesi borusu olduğunu, belediyemizden dilekçelerimize verilen yanıt aracılığıyla, net olarak öğrendik. 2011'de İller Bankası'ndan istenen desteğe cevap alınamadığını da, aynı yolla öğrendik.

Çözüm bulunamaması ne demektir biliyor musun? Bizim çocuklarımız, bu musluk suyunu içiyor. Çünkü suyu temiz bellemişler bugüne dek. İçmeyin desek ne fayda? Çamaşırımızı bu suyla yıkıyoruz ve tişörtteki asbesti soluyoruz. Sebzeyi meyveyi bu suyla yıkıyoruz, suluyoruz. Yani asbest yiyoruz. Kış aylarında su boruları patlıyor, kırılıyor. Bu kez her yana tehlike saçıyor. En çok da tamir etmeye çalışan görevliler için vahim bir durum söz konusu.

Devlet eliyle kullanımı tamamıyla yasaklanan asbestin, yani hastalık saçan bu kanserojen maddenin, bizim hayatımızdan da çıkmasını istiyoruz. Daha önce yapılması gerekenin şimdi yapılması için imza topluyoruz.

Datça'da yaşamasan da, tertemiz bir köyde, bir ağaç gölgesinde, derin ve tereddütsüz bir soluk almak istiyorsan, gün bugün. Katkın büyük olacak.

Bizler; senin de desteğinle, bu en doğal yaşam hakkımıza, belediyemizin, valiliğimizin, T.C. Çevre ve Sağlık Bakanlığı'nın ve İlller Bankası'nın duyarlılık göstereceğine ve asbestli boruların değişmesi için gereken adımların bir an önce atılacağına içtenlikle inanıyoruz."
Kampanyaya destek vermek için tıklayın

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 13:04

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52