Kuzu eti tüketime yetmiyor

Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısının yeterli olması sevindirici. Ancak, canlı kuzu sayısı ihtiyacın çok altında, bu da fiyatları olumsuz yönde etkiliyor.

Kuzu eti tüketime yetmiyor

Türkiye'de canlı kuzu sayısındaki düşüş ve geçtiğimiz yıllarda yapılan yanlış ithalatlardan dolayı son zamanlarda kuzu etinin fiyatı yüzde 10 arttı. Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, artışı önlemek için acil olarak ithalat yapılmasını istedi.

Türkiye genelinde büyükbaş hayvan stoğunun yeterli olması kasapları sevindirirken, canlı kuzu sayısının ihtiyacın altında olması fiyatlara olumsuz yönde etkiliyor. Geçtiğimiz yıllarda sadece erkek kuzu ithalatının yapılması ve canlı kuzu sayısının yetersiz olması kasapları düşündürüyor. Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, büyükbaş hayvanda sıkıntının olmadığını, aksine canlı kuzu konusunda problem yaşadıklarını anlattı. Kuzu et fiyatlarının sayı yetersizliğinden dolayı yüksek olduğunu dile getiren Yıldız, sın 15 günde kuzu fiyatlarının yüzde 10 yükseldiğine işaret etti.

"ACİL İTHALAT YAPILSIN, FİYATLAR ARTABİLİR"
Muhsin Yıldız, fiyat artışlarıyla ilgili ithalat önerisinde bulundu. Yıldız, şöyle konuştu:
"Kuzuda fiyatlar çok yüksek. Kuzu ithalatının yapılması gerek. Büyükbaş hayvanda bir derdimiz yok. Ama kuzu bizi düşündürüyor. Geçtiğimiz yıllarda dişi kuzu ithalatı yapılmamıştı. Bunun olumsuz etkilerini günümüzde görebiliyoruz. Hep ithalat kuzu yapılmıştı. Dişi kuzuya önem verilmedi. Ama şimdi erkek ve dişi kuzu ithalatı yapılmalı. Mesela Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan kuzu ithal edilebilir. Özellikle Romanya'nın küçükbaş hayvan konusundaki kalitesi ortada. Eğer önlem alınmazsa fiyatlar daha da artabilir."

Şu anda canlı kuzunun kilo satış fiyatının 22 lira olduğunu belirten Yıldız, kuzu pirzola fiyatının da 28 ile 32 lira arasında değiştiğini açıkladı.

"UCUZ ETTE YAĞ ORANI YÜKSEK"
Bursa'da 425 kasabın bulunduğunu kaydeden Muhsin Yıldız, piyasada satılan ucuz ete yönelik de uyarıda bulundu. Yıldız, "Piyasada ucuz et diye bir algı ver. Ama o etlerde yağ oranı yüksek. Normal olarak bir kilo ette en fazla yüzde 10 yağ olmalı. Ama bakıyoruz, ucuz diye tabir edilen etlerde yağ oranı yüzde 30'lara kadar çıkabilir. Bu konuda vatandaşlar kasaplardan gönül rahatlığıyla et alabilir" şeklinde konuştu.

Yıldız, ayrıca kasaplarda kıymanın kilo satış fiyatının 24-26 lira, kuşbaşının ise 26-28 lira olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 08:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52