Hazır çorbaya karşı tarhana lezzeti

Hazır çorbalara karşılık, Türk Mutfağı'nın efsanevi lezzeti Tarhana’nın tanıtımı ve tüketimini arttırma adına düzenlenen etkinliklere bir yenisi daha eklendi.

Hazır çorbaya karşı tarhana lezzeti
Sağlıklı beslenme ve doğal tarım alanındaki faaliyetlerini aralıksız sürdüren Slow Food Foça Zeytindalı Grubu, sağlık açısından uzmanların da temkinli yaklaştığı hazır çorbalara karşılık, Türk Mutfağı'nın efsanevi lezzeti Tarhana’nın tanıtımı ve tüketimini arttırma adına düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi.

Türk Mutfağı'na özgü geleneksel lezzetleri yaşatmaya çalışan Slow Food Foça Zeytindalı Grubu tarafından düzenlenen, ‘2.Tarhana Şenliği’ Türkiye’nin ilk yeryüzü pazarı olma özelliğine sahip olan Foça Yerel Ürünler Pazarı'nda gerçekleştirildi.

Şenlikte bir zamanlar kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana çorbasının malzemeleri ve yapılışı sergilenirken, katılımcılara da tarhana çorbası ikram edildi.

Sahip olduğu besin değerleriyle şifa kaynağı olan tarhana çorbasının yapımı için gerekli olan malzemeler, Slow Food Foça gönüllüleri tarafından tamamen doğal yöntemle hazırlandı. Kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan, tarhana otu, tuz ve acı biber gibi çeşitli malzemelerin bir araya gelmesiyle hazırlanan tarhananın yapımını izleyen yabancı turistler etkinliği ilgi ile takip etti.

"Burada geleneksel tadımız olan tarhananın hem yapılışını hem de nasıl bir tadı olduğunu, nasıl yendiğini, nasıl değişik alternatifleri olduğunu göstermeye çalışıyoruz" diyen Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Başkanı Gül Girişmen, şunları söyledi: "Bunun yanı sıra bize değişik tarhana tarifi verenlere de küçük hediyeler takdim ediyoruz. Geçen sene yaptığımız gibi bu yıl da gençlere tarhana yapmayı öğretiyoruz. Tarhana yemeyen geçlerimize baktık ki tarhanayı yeni baştan keşfedip yemeye başlamışlar. Bu bir hazır çorba. Bu hazır çorbanın içinde hiçbir katkı maddesi yer almıyor. Foça’da ne var diye baktığımızda domatesi, biberi, soğanı görüyoruz. Bunları birleştirip tarhana yaptığımızda öncelikle ürüne katma değer vermiş oluyoruz. Küçük üretici bundan daha fazla para kazanmış oluyor. Dolayısıyla hep beraber kalkınıyoruz. Ayrıca geleneğimizi de kaybetmemiş oluyoruz. Bu bizim için çok değerli bir kavram."

Tarhana Şenliği'ni baş aşçısı Ünal Servet ise yaklaşık 41 yıldır aşçılık mesleğini icra ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Turizm sektöründe uzun yıllar şeflik yaptıktan sonra İzmir’de bir gıda kuruluşunda danışman şef olarak çalışıyorum. Ege’nin çok özel bir ürünü olan tarhana tanıtımının bugün geleneksel olarak 2. kez tanıtımını yaptık. Her sene yeni bir reçete ile Ege’nin ve Türkiye’nin tarhanalarını değişik bir şekilde yorumlayarak, klasiği özümseyerek ama ona daha farklı lezzet yorumları katarak sunmayı hedefledik. Tarhana, bizim çok eski, geleneksel bir yemeğimiz. En büyük etkisinin bağırsak ve sindirim sistemine çok faydası olduğunu biliyoruz. Kurutulmuş çorba üretiminin temel başlangıcı tarhanadır. Tarhananın besleyici özelliği çok fazla olduğu gibi, yörelere göre çok farklı yapılış şekilleri de var. Sütle, yoğurtla, ekmek mayasıyla, nohutla veya değişik aromatik otlarla acılı-acısız değişik şekillerde kullanılabiliyor. Biz de bunu Foça’ya mal edip, Slow Food Zeytindalı hareketi olarak öncülüğünü yapmak, hatta ileride bu farklı reçetelerden bir kitap oluşturmak istiyoruz."

Etkinliği takip eden yabancı konuklar arasında yer alan Christoph Harm isimli Alman turist; "Almanya - Dresden’den geldim, orada kimya profesörlüğü yapıyorum. Foça’ya ilk defa geldim. Burada lokal tatları ve yerel lezzetleri ve bunu yanında çevreyi de görmekten çok mutluyum. Yaklaşık 10 gündür Foça’dayım. Foça’dan ve tarhanadan çok büyük keyif aldım. Buradan dönerken yanımda biraz tarhana götürmek isterim ama öncelikle burada, yerinde görerek tarhananın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52