KOBİ’lere gıda danışmanı geliyor

Türkiye’deki gıda işletmelerinin yüzde 80’ini oluşturan küçük gıda işletmelerine danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla gıda danışmanlarının devreye konulması planlanıyor.

KOBİ’lere gıda danışmanı geliyor

Gıda Mühendisleri Odası’nın önerisiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunulan proje, bakanlık yetkililerince de gündeme alındı. Northstar Ar- Ge Projeleri ödül töreninde bir araya gelen gıda mühendisleri ile bakanlık yetkilileri hem gıda mühendislerinin istihdamını artırmak hem de küçük işletmelerinin denetim sorununu ortadan kaldırmak için gıda danışmanlığına yeşil ışık yaktı. Küçük işletmelere eğitim vermek, güvenli gıda üretiminde oto kontrol sorununu ortadan kaldırmak ve gıda danışmanlığı hizmeti sunmak için geliştirilen proje için henüz yasal bir düzenleme yapılmadı. Ancak bakanlık yetkilileri, Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Petek Ataman’a projenin uygulanması için çalışma başlatacaklarını iletti.

2010 yılında yapılan yeni düzenleme ile 30 beygir gücü altındaki ve 10 kişiden daha az işçi çalıştıran işletmelerde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı. Gıda işletmelerinin sayıca yüzde 80’ini oluşturan bu küçük işletmeler, söz konusu düzenleme ile gıda güvenilirliği ve işletme kapasitesi işletmecinin beyanına bırakıldı. Kendi haline bırakılan küçük işletmelerin gıda güvenliği bakımından risk oluşturduğunu kaydeden Marmara Bölgesi Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sedat Kuru, “Gıda ile ilgili yaşanan sıkıntıların azalması için bu projenin en kısa zamanda hayata geçirilmesini umut ediyoruz.” dedi. Kuru, söz konusu projenin amacını ise şöyle açıkladı: “Gıda Mühendisleri Odası olarak zayıf finansal ve hijyenik altyapıya sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerde gıda güvenliği risklerini minimuma indirme adına gıda danışmanlığı projesini bakanlığa sunduk ve geçen ay katıldığı bir programda bölüm başkanlarımıza bu projeyi uygulama sözü verdi.”

Geçtiğimiz günlerde gıda güvenliği için İstanbul Taksim Meydanı’nda eylem yapan gıda mühendisleri de gıda güvenliği ve istihdam sorununu protesto etti. Güvenilir gıda üretim bilincinin sektörde yeteri seviyede olmadığına vurgu yapan Sedat Kuru, “Meslektaşlarımız, işlerini yapmakta güçlükler yaşıyor. Gıda güvenliği adına meslektaşlarımızın önerileri firma sahipleri veya yöneticilerine maliyet olarak gözükmekte ve denetimler de yeterli olmayınca alınması gereken tedbirler yeteri kadar alınamıyor. Ayrıca maliyet baskısı ile işletmeler değişik taklit ve tağşiş yöntemlerine de yöneliyorlar.” dedi.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52