İran'la mutabakat zabtı imzalandı

Türkiye ile İran arasında Tarım Mutabakat zaptı imzalandı. İmza, tarımda ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni yatırımları da kapsıyor...

İran'la mutabakat zabtı imzalandı
Gıdavitrini - ​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İran İslam Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyarette bulundu. Bakan Eker’in İran temasları sırasında iki ülke arasında Tarım Mutabakat zaptı imzalandı.

Bakan Eker’e Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Genel Müdür Abdullah Kutlu ile Gübretaş Genel Müdürü Osman Balta eşlik etti.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Tarım Seferberliği Bakanı Haliliyan ile görüşen Mehdi Eker, botanik parkı ve tarihi yerleri de ziyaret etti. Mehdi Eker görüşmelerinde, Türkiye’nin tarımda kaydettiği gelişmeleri anlattı ve önümüzdeki dönemde hedeflerden bahsetti.

Tarımsal üretimde Türkiye’nin dünyada 7’nci, Avrupa’da da birinci sıraya geldiğini anlatan Eker, birçok ülke ile tarımsal işbirliğinin iyi durumda olmasına rağmen sınır komşusu İran İslam Cumhuriyeti ile istenilen düzeye bir türlü gelinemediğini kaydetti.

İran’ın 9 Milyar Dolar ithalatında Türkiye’nin payının 333 milyon dolarla sınırlı kalmasına bir anlam veremediğini ifade eden Eker, tarihi, dini, medeni birçok alanda yakın işbirliği içinde olduğumuz kardeş İran ile tarımsal işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mahşehr’de kurulu petrokimya tesislerinin Türk firmalarınca satın alındığını belirten Eker, Türkiye’nin Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği’nin kuruluşu olan Gübretaş’ın, kısa sayılabilecek bir sürede fabrikanın borcunu ödediğini ifade etti.

Tesislerde 2700 İran’lının çalıştığını ve şirketin yüzde 4,5’luk hissesinin çalışanlara ait olduğunu anlatan Eker, RAZİ firmasının hem İran hem de Türkiye için gurur kaynağı olduğunu bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, iki ülkenin tarımsal işbirliğinin artırılması için de tarafların daha sıkı işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Eker’in İran temasları sırasında iki ülke arasında Tarım Mutabakat zaptı imzalandı. Zapta Türkiye adına Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli imza koydu.

Mehmet Mehdi Eker, başkent Tahran’daki Botanik Parkında da incelemelerde bulundu. İlgililerden bilgi alan Eker, Türkiye’nin de Ankara’da bir botanik parkına kavuşacağını ifade etti.

İran’ın tarih ve kültür şehirleri Şiraz ve İsfahan’da da temaslarda bulunan Mehmet Mehdi Eker, iki ülke arasındaki kültürel ve medeniyet ilişkisinin örnek düzeyde olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52