Kirazda rekolte düştü fiyatlar arttı

Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden Denizli’nin Honaz ilçesinde, rekolte yüzde 60-70 oranında düştü.

Kirazda rekolte düştü fiyatlar arttı

Durum, fiyatların artmasına sebep oldu. Geçen yıl 2–3 liraya satılan kirazın fiyatı, bu yıl 7–8 liraya çıktı. Üreticiler, çiçek açma döneminde havaların rüzgârlı ve soğuk olmasının, arıların yeterince tozlaşma yapamamasına, dolayısıyla kiraz üretiminin düşmesine yol açtığını söylüyor. Halk arasında ‘Napolyon’ olarak bilinen ‘Ziraat 0900’ kirazları Honaz, İzmir Kemalpaşa, İspanya ve Yunanistan’da aynı dönemde yetişiyor. 12 bin dekarlık alanda yıllık 10 bin ton civarında kiraz üretiliyor. Bunun büyük bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kiraz üreticisi Müşerref Öztürk, erken çıkan yerli kirazların iyi olduğunu, ancak Napolyon cinsinde verim alınmadığını söylüyor. Bu yıl yağışlar çok olduğu için kirazların patladığını ifade eden Öztürk, “Herkesin kirazı olsa amele bulamayız.” diyor.

Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, bu yıl iklim şartlarından dolayı rekoltede çok büyük düşüşler yaşandığını söylüyor: “Bizim yerli dediğimiz ‘ziraat gözü’, ‘kısa sap’, ‘Aydın karası’ gibi tür kirazlarda sıkıntı yok. ‘Salihli’ dediğimiz, ‘Ziraat 0900’ diye tabir ettiğimiz kirazda ise yüzde 60-70 rekolte eksiği var. Gerek ziraat odamız gerek biz belediye olarak tarım ilçe ve il müdürlüklerine müracaat ettik, heyet gönderdiler, bahçeleri dolaştılar. Yüzde 70 ile 80 rekolte düşüklüğü tespit ettiler.” Devecioğlu, rekolte düşüklüğünden dolayı Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçların ertelenmesi için ilgili bakanlıklara başvurular yapıldığını kaydetti.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52