Kayısı ihracatından 35 milyon dolar bekleniyor

Mersin'in Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, kayısı ihracatından 35 milyon dolar beklediklerini söyledi.

Kayısı ihracatından 35 milyon dolar bekleniyor

Dünyanın ilk turfanda kayısı üretiminin gerçekleştiği Mersin'in Mut ilçesinden yılın ilk kayısı ihracatı başladı. İlçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını kaydeden Abaş, bu alan içerisinde beklenen hasatın ise 76 bin ton olduğunu kaydetti. 2003 yılında yaklaşık 3 bin ton kayısı üretimi yapıldığını aktaran Abaş, "2012 yılında yaklaşık 80 bin ton kayısı üretildi. Geçen ihracat ise 11 bin ton oldu. 9 yılda 3,5 milyon dolar olan ihracat, 21 milyona yükseldi. Bu yıl da 26 bin ton kayısının ihraç edilmesi bekleniyor. İhracattan beklenen rakam ise 35 milyon dolardır. Mut kayısısının her yıl yükselen bir trendi var. Bu durum bizleri çok sevindirmektedir." diye konuştu.

Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce kayısı hasatının Mut'ta gerçekleştiğini anlatan Abaş, şunları söyledi. "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut'ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da satışı hızlı oluyor. Mikroklima özelliğine sahip olan coğrafyamızda kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep çok oluyor. Bir hafta içerisinde yaklaşık 6 bin ton ihracat gerçekleşti. İhracat haziran sonuna kadar devam edecek. Kayısı daha çok Rusya, Romanya, Ukrayna ve Letonya ülkelerine ihraç edilmektedir. Hedefimiz, Uzakdoğu ülkelerinden Çin ve Japonya pazarına kayısı satmak. Yapılan girişimler sonucunda Japonya'dan bir heyet geldi. Bazı incelemelerde bulunan Japon heyet ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Hedefimiz, ileriki tarihlerde Uzakdoğu pazarına da kayısı ihracatı yapmaktır. Bugünlerde ihracata giden kayısı fiyatları 2 bin 500 TL civarındadır. İç piyasa ise 2 bin TL'ye alıcı bulmaktadır. Bu yıl kayısı altın çağını yaşamaktadır. Yapılan toplantılarda çiftçilerimiz de memnuniyetlerini dile getirmektedir."

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar da üretimin her geçen yıl artığını söyledi. Üretilen kayısının ilk olarak sebze haline geldiğini belirten Acar, "İç piyasa ve dış piyasanın kalbi burada atmaktadır. Bu yıl çiftçimiz hasattan çok memnun. Şu an 18 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yapmaktadır. İhracatçı 'Titirintina' cinsi kayısıyı 2-bin 500 TL almaktadır. Çağatay ve İtalyan Tokalı cinsi kayısı piyasaya 5 bin TL'den girdi. Bu cinsler halen fiyatını korumaktadır. En çok talep gören 'Bebeko' cinsi kayısıların ise 10-15 gün içerisinde hasatına başlanacaktır. Bugüne kadar 6 bin ton kayısı ihraç edildi. Sezon sonuna kadar 20 bin ton ihracat gerçekleşmesi bekleniyor. İç piyasada tüketimi yapılan 'Septik' cinsi kayısı fiyatı ise ortalama 2 bin TL'den alıcı bulmaktadır." şeklinde bilgi verdi.

Üretici Mustafa Teke ise 20 yıldır bahçecilik yaptığını ve bu yıl 50 dönüm arazide kayısı üretimini gerçekleştirdiğini, hasattan çok memnun olduğunu söyledi.

Teke, "50 dönüm arazide kayısı üretimi yaptım. Geçen yıllara göre kayısı hasatı 10 gün önce başladı. Kayısı ve erik hasatı çok verimli geçti. Mut çiftçisi olarak çok mutluyuz." ifadesini kullandı.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52