İtalya'nın makarna saltanatı bitebilir

Geçen yıl 520 bin ton makarna ihracatı gerçekleştiren Türk firmalarının 2013 hedefi 650 bin ton. Bu hedef İtalya'nın tahtını sallamaya yetiyor...

İtalya'nın makarna saltanatı bitebilir
Gidavitrini - İtalyan firmalarının rakipsiz olduğu Afrika ülkelerine giren ve dünya makarna ihracatında ikinci sırada bulunan Türk firmaları, Makarna sektöründe İtalya'ya rakip oldu. Geçen yılın verilerine göre 520 bin ton olan makarna ihracatı gerçekleştiren Türk firmalarının bu yıl ki hedefi 650 bin tonluk ihracat.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Türkiye'nin önde gelen makarna üreticilerinden Mahmut Arslan, Türkiye'de makarna üretiminde son yıllarda büyük değişiklikler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 5 yıl öncesine kadar yıllık makarna ihracatının 100-150 bin ton civarında olduğunu hatırlatan Arslan, 2012 verilerine göre 520 bin ton olan makarna ihracatının bu yıl 650 bin ton sınırına dayanacağını kaydetti.

Arslan, sektör ihracatında yüzde 20'nin üzerinde artış beklediklerini dile getirerek "Her şeye rağmen Türkiye makarna ihracatında büyük mesafe kaydetmiştir. Bize karşı uygulanan ambargolar var, AB'nin kotası var. Avrupa'ya 20 bin tondan fazla makarna satamıyoruz. Bu çok komik bir rakam. O zaman makarna ihracatı fazla değildi ama Türkiye artık çok gelişti. 1995 yılının Türkiye'si değiliz artık. 15 yıldır ABD'ye bir kilo mal gönderemiyoruz. Bu engellemelerden dolayı 27 ülke ile ABD'ye ürün satamıyoruz. Buna rağmen 520 bin ton ihracat yaptık" dedi.

Sektör olarak özellikle Afrika kıtasına yönelik büyük açılımlar yaptıklarını belirten Aslan,  "Afrika ülkelerinden Angola'ya ihracatımız ilk sırada. İlk 3 sırada da yine Afrika ülkeleri var. Buraya daha önce İtalyanlar mal satıyordu. Türkiye, Afrika'da İspanya, İtalya ve Fransa'nın yerini almaya başladı. Şimdi herkes Türk malını tercih ediyor. Bu büyük bir başarıdır. Makarna dendiğinde İtalya akla gelirdi ama artık Türkiye geliyor. Artık İtalya'nın yerini aldık” dedi.

Türk makarnacılarının en çok ihracat yaptığı yerlerden birinin de Japonya olduğuna dikkati çeken Arslan, kaliteye çok özen gösteren Japonya’nın Türkiye’den yüksek miktarda makarna aldığını belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52