Gaziantep yemeklerin tescili için harekete geçti

Kentte üç dernek, 30 çeşit yöresel yemeğin coğrafi işaret tescil belgesini almak için başvuruda bulundu.

Gaziantep yemeklerin tescili için harekete geçti
Gaziantep'te faaliyet gösteren üç dernek, yöreye özgü 30 çeşit yemeğin coğrafi işaret tescil belgesini almak için başvuruda bulundu. Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, düzenlediği basın toplantısında, Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar ile Gaziantep Kulübü Derneği iş birliğiyle yaptıkları çalışmayla Türk Patent Enstitüsünden Gaziantep'e özgü 30 çeşit yemeğin coğrafi işaret tescil belgesini almak için geçen hafta başvuru yaptıklarını söyledi.

Kültürel değerlere sahip çıkılması ve onların korunması gerektiğini belirten Öztan, "Bize ait kültürel değerlere sahip çıkmazsak, onları korumazsak gelecekte sahip çıkabileceğimiz ögelerimizi kaybetmiş oluruz. Bizler bir ilki başardık ve üç dernek bir araya gelerek Gaziantep mutfağıyla ilgili önemli bir adım attık" dedi.

Coğrafi işaret tescil belgesi için başvuru yapılan yemekler

Üç derneğinin iş birliği sonucu coğrafi işaret tescil belgesi için başvuru yapılan yemekler şöyle:

Öz çorba, şiveydiz, ekşili taraklık, keme kebabı, sebzeli peynir böreği, firik pilavı, katmer, beyran, Kilis kebabı, sarımsaklı-bahdenizli kebabı, yuvarlama, içli köfte, ali nazik, lahmacun, yeni dünya kebabı, çiğ köfte, simit kebabı, soğan kebabı, Antep salatası, ezogelin, alaca çorba, sarımsak aşı, akıtmalı köfte, sarımsak kebabı, zeytin böreği, Özbek pilavı, malhıtalı köfte, Buhara pilavı, maş piyazı ve peynirli irmik helvası.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52