Sunar’a Muş’ta yoğun ilgi var

Orta ve Doğu Anadolu’da ayçiçeği tarımını geliştirmek için Sunar Grup’un başlattığı istişare toplantılarının ilki Muş’ta gerçekleştirildi.

Sunar’a Muş’ta yoğun ilgi var
Ayçiçeği ekiminin artırılmasının ve bunun Türkiye ekonomisine katkılarının masaya yatırıldığı toplantıda Sunar Grup Muş’lu çiftçileri bilgilendirdi. Çiftçilerin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını söyleyen Sunar Grup Hammadde Satınalma Yöneticisi Halit İyisan, “Başlattığımız çalışmaların ilki olan ve 25 Ocak tarihinde Muş-Malazgirt’te düzenlediğimiz ayçiçeği üretimi istişare toplantısını, yaklaşık 150 katılımcı ile başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Muş’lu üreticilerimizin toplantıya gösterdiği yoğun ilgi, bizi son derece memnun etti. Toplantımıza, sonsuz destek sağlayan Sayın Muş Valisi Ali Çınar’a, Sayın Tarım İl Müdürü Murat Yıldız’a ve değerli TARGEL personeline ayrıca, Sunar Grup’un yeni iş ortakları olan Muş çiftçisine teşekkür ediyoruz “ dedi. 200 lira daha fazla gelir

Toplantıda ayçiçeği üretiminin artırılmasının zorunlu nedenlerinin ele alındığını ve çiftçilerin bilgilendirildiğini ifade eden Sunar Grup Hammadde Satınalma Yöneticisi Halit İyisan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi. “Düzenlediğimiz toplantıda çiftçilere kuru şartlarda, buğday üretimine karşılık, ayçiçeği üretiminde dekardan yaklaşık 200 lira, sulu şartlarda, şeker pancarına göre 80 lira daha fazla gelir elde edeceklerini ortaya koyduk. Ekipman, tohum, bilgi ve bazı eksiklikleri giderebilmek için aksiyon planımızı hazırladık. 2012 hasat yılında ciddi mesafeler kaydedeceğimize inancımız tam.”

İthalattan ihracata geçeriz

İlki Muş-Malazgirt’te düzenlenen toplantıların devam edeceğine değinen İyisan, Türkiye’de ayçiçeği üretiminin rantabıl şekilde yapılabileceğini belirterek, “Halen 5 milyon hektar arazi mevcut. Bu arazilerin büyük kısmı, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’da bulunan Kırşehir, Sivas, Yozgat, Muş, Elazığ, Malatya, Erzurum, Ağrı, Kars, Bitlis, Van ve Erzincan’dan oluşuyor. Bu illerin ekilebilir arazilerinin yüzde 25’inin ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmesi durumunda, Türkiye ithalatçı konumundan, ihracatçı konumuna geçecektir.

Ayçiçeğine sürekli artan talep artışı, geniş ekolojilerde yetiştirilmesi ve çiftçilerin kazancını artıracak olmasının Sunar Grup’u bu alanda çalışma yapmaya yönlendirdiğini kaydeden İyisan, “Yakın zamanda diğer bölgelerde yapacağımız toplantılarla ilgili aksiyon planlarımızı çiftçilerimizle ve kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52