Fındıkta topu taca atmak!

Bu yılın fındık sezonu çok büyük sıkıntılarla başladı. Sektörde yanlış işler yaşanmaya, hoş olmayan dedikodular dönmeye başladı.

Fındıkta topu taca atmak!

Bu yılın fındık sezonu çok büyük sıkıntılarla başladı. Biz bu sıkıntıları 3 yıl önceden yazmıştık. Şimdi sektörde yanlış işler yaşanmaya, hoş olmayan dedikodular dönmeye başladı. Serbest piyasa ekonomisine bırakıldığı, müdahale kurumu olmadığı için fındık fiyatları düştü. Hükümetin fındık stratejisinin 3 yıl boyunca başarılı gözükmesinin tek nedeni fındık rekoltesinin  az olmasıydı. Üreticiye alan bazlı ödeme yapılması fındık fiyatlarını 3 yıl boyunca 5-6-7 lira arasında tuttu. Biz yüksek fiyatların oluştuğu o dönemde de bu ülkede 700-800 milyon kilo rekolte olduğunda müdahale kurumu olarak Fiskobirlik'in  güçlü kılınmamasını, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) fındık sektöründen çekilmesini eleştirdik. Arşivler ortada hep beraber bakalım: Geçen yıl fındık fiyatları 7 lirayken zamansız fındık satışlarını TMO yaptı ve fındık fiyatlar düştü. Eğer fındık fiyatının yükselmesi isteniyorsa fındık fiyatları yüksekken mal satan TMO şimdi 100 milyon kilo fındığı 5 TL' den alacağını açıklasın.

Bugün alan bazlı fındık destekleri üreticiye ödendi mi? Hayır. Peki TMO fındık alacağını açıkladı mı? Yine hayır. TMO 100 milyon kilo fındığı alacak mı? Hayır.. Yani ortada müdahale kurumu yok. Siz fındığı serbest piyasa ekonomisine bırakacaksınız ondan sonra da fındık fiyatları neden düşüyor diye soracaksınız. Serbest piyasa ekonomisi arz ve talebe göre fındık fiyatlarının oluşması değil midir?

Bu işin ticaretini yapanların defterlerini toplamaktan, hesap sormaktan bahseden bazı çevreler tüccara korku mu yaymaya çalışıyorlar? Bu sorunlar korku yayarak,  topu taca atarak değil, ülke fındığını değerli kılmak adına bir şeyler yapılarak çözülebilir. Bu da ancak TMO'ya veya güçlü bir Fiskobirlik'e müdahale kurumu görevini vererek olur. Kimse topu taca atmasın! Siz üreticiye alan bazlı desteği ödeyin, TMO'ya 5 milyon kilo fındığı aldırın bakalım ortada oyun kalıyor mu?

Yarın birilerini  ticaret  borsası başkanı yapsak, yazabilir mi tahtaya serbest piyasa ekonomisinde fındık 10 TL diye?  Bizim şuanki borsalarımız tescil borsaları. Bu borsaları vadeli işlem borsaları ile  karıştırmayalım. Kimse kusura bakmasın ben de üretici çocuğuyum ama bu yapılanları doğru bulmuyorum. Suçlamalarla değil üzerinize düşeni yapmakla üretici güçlü kılınır.

Fındık sektörünün geleceği için sorun üretmek yerine çözüm üretmek zorundayız. Artık kimse  oyun oynayamasın diyoruz. Fındık yıllarca siyasete alet edildi. Fındık ihracatcısını ve üreticiyi karşı karşıya getirmek çözüm değil. Gerçekten çözüm isteniyorsa bunun yolu  fındığa müdahale kurumunu devreye almaktan geçiyor.
Murat Gürsoy - Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52