Fındık üreticisi hüsrana uğradı!

Fındık rekoltesinin düşük olmasına rağmen ürününü yüksek fiyatlardan satma hedefinde olan Karadenizli fındık üreticileri, düşen fiyatlar karşısında adeta hüsrana uğradı.

Fındık üreticisi hüsrana uğradı!
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon başında fındık üreticileri için her şeyin yolunda gittiğini ancak TMO'nun piyasaya fındık satışına başlamasıyla ürün fiyatlarında düşüş yaşanmaya başladığını söyledi. Üreticinin elindeki fındığın henüz tükenmeden TMO'nun piyasaya satış yapmaya başlamasının üreticiyi zarara uğrattığını öne süren Avcı, ''Fındık fiyatları 7-8 lira olduğu zaman ürününü satmayan üreticilerimiz eğer şu anda 6 lira civarında fındığını satmak zorunda kalıyorsa bu üreticilerimizin mağdur olduğunu bize göstermektedir'' dedi.

Yaşanan olumsuzluklardan dolayı her bir üreticinin bir ton fındıkta yaklaşık bin liralık zararının söz konusu olduğunu vurgulayan Avcı, şunları kaydetti:

''Fındıkta rekoltenin düşük olması ve buna paralel olarak fındık fiyatlarında artış yaşanacağı düşüncesiyle üretici ürününü pazara indirmedi. Bizim çağrılarımız doğrultusunda 7-8 lira seviyesine kadar çıkan ürününü satmadı. Biz bu çağrıları, ilgili bakanlığımızın üreticinin elinde fındık olduğu sürece piyasaya yeni bir fındık arz edilmeyeceğini söylemesi üzerine yaptık. Gelinen noktada üreticilerimizin mağduriyeti söz konusudur. Bu durum hem üreticiyi, hem de bizleri üzmüştür.''

''Üreticilerimizin haklarını ödeyemeyiz''

Yapılan çağrılara kulak veren ve ürününü pazara indirmeyen üreticilerin zor bir sürece girdiğini savunan Avcı, şöyle devam etti:

''İlgili bakanlığın açıklamalarına rağmen herkes rahatsızken, hangi güç TMO'nun piyasaya fındık sunmasını uygun gördü bunu anlamış değiliz. Bu süreçten sonra zaten her şey tersine döndü ve fındığını yüksek fiyatlara satmayı uman üreticilerimizin yüzü yine gülmedi. Biz üreticilerimize çağrıda bulunurken TMO'nun fındık satışına başlayacağını hesaplayamadık. Üreticilerimiz lehine yapılan hesapları başka türlü bozdular. Üreticinin elindeki fındık tükenene kadar TMO ürün satışını durdurmalıdır. Aksi halde üreticilerimizin haklarını ödeyemeyiz.''

''Üreticinin elinde 50 bin tona yakın fındık var''

Fındık üreticisinin elinde halen 50 bin ton civarında fındığın bulunduğunun düşünüldüğünü ifade eden Avcı, ''Kimsenin bu üreticileri mağdur etmeye hakkının olmadığını düşünüyorum. Eğer yarın rekolte yüksek olduğu zaman bu irade aynı şekilde piyasaya müdahale etmek zorunda. Yeri ve zamanı geldiğinde bunu söyleyeceğiz. Burada bize de bir hak doğuyor'' diye konuştu.

Ordu Ziraat Odası olarak gelecek yıllarda da fındık üreticilerine öngörüleri doğrultusunda fındığın erken pazara indirilmemesi konusunda çağrılarda bulunmaya devam edeceklerini belirten Avcı, ''Biz üreticilerin temsilcileriyiz. Her zaman onların yanında olmalıyız. Bu çağrıları laf olsun diye yapmıyoruz. Üreticinin yararına olabilecek çağrı yapıyoruz. Ama elimizde olmayan nedenlerden dolayı yine mağdur olan üreticimiz oluyor. Bununda sebepleri ortadadır'' dedi.


Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Food, Fındık, Necat Avcı, TMO, Ordu


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52