Fındık ihracatında son 30 yılın rekoru

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ticaretinin ise yüzde 85'ini gerçekleştiren Türkiye, son 30 yılın ihracat rekorunu kırdı. 2010-2011 sezonunda 281 bin 330 ton fındık ihracatı yapılarak 1 milyar 785 milyon dolar gelir elde edildi.

Fındık ihracatında son 30 yılın rekoru
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yapılan ihracat ve elde edilen gelirin Türkiye'nin bu alandaki en yüksek rakamı olduğunu söyledi. Son 30 yılda fındıktan sağlanan ihracat girdisi 23 milyar 445 milyon 160 bin 952 doları aştı. Aynı dönemde Türkiye'nin ihraç ettiği iç fındık miktarı ise 5 milyon 688 bin 705 ton seviyesine ulaştı. Avrupa ülkelerinin de içinde bulunduğu 90'ı aşkın ülkeye fındık ihraç eden Türkiye, söz konusu sezonlarda en yüksek girdiyi 2005-2006 sezonunda 239 bin 365 ton fındık ihracatı karşılığı elde edilen 1 milyar 952 milyon 767 bin dolarlık gelirle sağladı. Fındığın yüzde 90'ının iç fındık olarak ihraç edildiğini belirten Erçal Fındık Otomotiv Sanayi Ticaret AŞ CEO'su Burhan Erçal, sadece kavurarak ihraç etmenin bile Türkiye'nin gelirini yüzde 25 artıracağına dikkat çekti. "Biz fındığı dış kabuğundan ayırıp iç fındık olarak 50-80 kilogramlık çuvallarda hammadde olarak ihraç ediyoruz. Bunu mamul hale getirerek ihraç ettiğimizde Türkiye'nin fındık ihracatından elde edeceği geliri iki katına çıkarabiliriz." diyen Erçal, fındığın işlenmesi konusunda devletin teşvikine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 13 milyonluk ihracatıyla sektörün önde gelen firması Özyılmaz Fındık Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Yılmaz, fındık ihracatından elde edilen gelirin tamamının ülkenin özkaynağı olduğuna dikkat çekti. Fındığın hammadde olarak değil en azından yarı mamul hale getirilmesinin bile Türkiye'ye büyük ekonomik girdi sağlayacağının altını çizen Yılmaz, fabrikalarında yıllık 60-70 bin ton fındık işleme kapasitelerinin bulunduğunu söyledi.

Bu arada fındık piyasasında arz fazlası üretimden kaynaklanan olumsuzlukları gidermek ve ihracat gelirini korumak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2009 yılından beri "Yeni Fındık Stratejisi" uygulanıyor. Uygulama ile daha önce TMO'nun yerine getirdiği müdahale alım görevine son verilerek fındık fiyatlarının arz talep dengesi içerisinde serbest piyasada oluşmasının yolu açıldı. "Yeni Fındık Stratejisi" doğrultusunda "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticileri Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı" ile fındık politikasında yeni bir döneme girilmiş oldu. Ulusal Fındık Konseyi'nin raporuna göre dekara 150 TL olan Alan Bazlı Gelir Desteği hasat öncesi fındık üreticilerine önemli katkı sağladı. Bu sayede fiyatların sezon başında düşük başlaması engellendi.

Mükremin Albayrak - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52