Muş'ta her yıl Ağustos ve Eylül aylarında yapılan bulgur (hedik) kaynatma geleneği başladı. Bulanık ilçesine bağlı Şehittahir köyünün meydanına kurulan ocaklarda büyük emekle pişirilip, bez örtülerin üzerine serilen bulgur, kuruduktan sonra toplanarak tenekelerde saklanıyor.
Köyde atalarından kalma gelenekleri sürdürdüklerini belirten muhtar Yaşar Bingöl, kalabalık olan ailelerin bulunduğunu ve bu ailelerin hazır bulgur alamadıklarına dikkati çekti.
Hazır aldıkları bulgurun yeterli gelmediğini, ayrıca doğal yöntemlerle hazırladıkları bulgurun daha lezzetli olduğunu ifade eden Bingöl, "Özellikle kırsal köylerde 10 nüfuslu aileler var. Bir yıllık erzakımızı genelde bulgurla kışın lahana alarak temin etmeye çalışıyoruz. Yılda ortalama 40-50 teneke bulgur kaynatıyoruz. Çok az pirinç tüketiyoruz. Kış aylarında tükettiğimiz başlıca yiyeceğimiz bulgur ve lahanadır. Bu sebeple her yıl ağustos ve eylül aylarında hasadını yaptığımız buğdayları temiz yıkadıktan sonra kazanlarda kaynatarak bulgur haline getiriyoruz. Bu iş değirmenlerde daha hızlı ve çabuk yapılmasına rağmen, biz geleneklerimize göre hazırlamayı seviyoruz" diye konuştu.
Büyük zahmetlerle kaynatıp, kuruttukları buğdayları kışın çeşitli yemeklerde kullanan köylü kadınlardan Gülbahar Bingöl (60) ise bulguru hazırlamanın zor olduğunu ancak geçmişten gelen geleneği sürdürdüklerini söyledi.
Köyün meydanında oluşturdukları alana kurdukları ocaklarla bulguru kaynattıklarını anlatan Bingöl, şöyle devam etti:
"Bulgur kaynattığımız kazanların içini suyla doldurup, ocağın altını yakarız. Ardından iyi elenmiş buğdayları doldururuz. Kazanın altına sık sık yakacak atarak suyun kaynamasını sağlıyoruz. Bu iş yaklaşık 2 saat sürüyor. Bulgur kazanın içinde iyice haşlandıktan sonra, 15 dakika dinlendirip havalanmasını sağlanıyoruz. Daha sonra havalanan bulguru güneş gören alana serilen örtülerin üzerine dağıtarak kurumaya bırakıyoruz. Kurutma işi sürekli karıştırılarak iki gün süreyle tekrarlanmaktadır. Kuruma işlerinden sonra bulgurun temiz olması için eleklerle eliyoruz. Ardından değirmene götürerek, burada işlenen bulguru kabuklarından ayırdıktan sonra bulgurumuz kışın kullanılmaya hazır hale geliyor."
Bu insanlar ne yapıyor dersiniz!
Anadolu insanının yıllardır sürdürdüğü "hedik" kaynatma heyecanı başladı. Muş'ta, köylüler kazanların ateşini yaktı...
YORUM EKLE
1
Kristal Yağlarına helal gıda sertifikası
2
Okulda süt uygulaması devam edecek
3
Takviye edici gıdalarla ilgili yeni tebliğ
4
Bu içecekler çocukları saldırganlaştırıyor!
5
İşte sirkenin bilinmeyen faydaları
6
Bu bahçeden münevverler yetişiyor!
7
Silifke'de zeytin hasadı mutlu başladı
8
Elmaların tadını iklim değiştirmiş
9
Bal Üreticileri fiyat için toplandı
10
Kuruşunuzu istemekten asla utanmayın!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:39
GÜNEŞ
07:03
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:05
AKŞAM
18:39
YATSI
19:58