Alabalık üretimi "destekli" büyüyor

Karacaören 1 ve Karacaören 2 barajlarında alabalık üretim kapasitesi 2006'da başlayan devlet desteği ile 20 tondan 200 tona çıktı.

Alabalık üretimi

Türkiye'nin iç sularındaki alabalık üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiren doğal güzellikleriyle ünlü Karacaören 1 ve Karacaören 2 barajlarında üretim kapasitesi 2006'da başlayan devlet desteği ile 20 tondan 200 tona çıktı.

Bucak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Gönenç yaptığı açıklamada, ilçede alabalık üretiminin eskiden Kestel köyü yakınlarındaki doğal kaynak sularında yapıldığını söyledi.

Karacaören 1 ve 2 barajlarının oluşmasından sonra kafes balıkçılığının baraj göllerinde yapılmaya başlandığını anlatan Gönenç, "Özellikle devletimizin verdiği teşviklerle üretim arttı. Kapasite fazlalaştı. Türkiye'de iç su alabalık üretimine baktığımız zaman, üretimin yüzde 10'una yakını Karacaören barajlarından elde ediliyor. Bu barajlarda 35 tesisimiz var. Topam üretimimiz yıllık 7 bin ton" dedi.

Karacaören'de balıklar hızlı büyüyor
Gönenç, Karacaören barajlarının alabalık üretimi açısından Kayseri ve Elazığ gibi illerdeki barajlardan daha avantajlı durumda olduğuna işaret etti. Karacaören barajları ile diğer barajlar arasında su sıcaklığından kaynaklanan verimlilik farkı bulunduğuna dikkati çeken Gönenç, şu bilgileri verdi:
"Balıklarda yemden yararlanma denilen bir şey vardır. Kayseri ve Elazığ gibi yerlerde balıkların porsiyonluk satışa gelmesi için 4,5 ay gibi süre gerekirken, bizim barajlarımızda 2,5-3 ay içinde bu seviyeye gelebiliyor. Çünkü su soğuk olduğu zaman balık dibe iniyor. Dolayısıyla yem alması ve büyümesi düşmüş oluyor. Karacaören barajlarımızda yemden yararlanma olayı çok yüksek oluyor. Hem kapasitemiz yüksek hem de barajımız çok verimli."

Gönenç, alabalıkların Antalya ve Muğla'da bulunan bazı firmaların tesislerinde işlendikten sonra, hemen hemen Avrupa'nın tüm ülkelerine ihraç edildiğini anlattı.

Türkiye'nin iç sularındaki alabalık üretiminde önemli bir yere sahip olduklarını ve Bucak olarak bunun değerini bildiklerini belirten Gönenç, devletin kendilerine aktardığı her türlü imkanı çiftçilerle ve üreticilerle paylaştıklarını kaydetti.
haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52