AB'ye süt ihracatı yakında başlayabilir

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği 2. Olağan Genel Kurulu toplantısında konuşan Bakan Eker, süt ve süt ürünleri ihracatında engellerin kaldırılacağını söyledi.

AB'ye süt ihracatı yakında başlayabilir
Gıdavitrini - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Şu anda uğraştığımız konu, süt ve süt ürünlerinin Türkiye'den AB'ye ihracatının önündeki engellerin bütünüyle kaldırılması ve Türkiye'nin bu alanda da artık çok daha iyi geleceği bir aşamadır'' dedi. Eker, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği 2. Olağan Genel Kurulu toplantısında, geçmişte önemli olan gıda konusunun gelecekte de önemli olacağını söyledi. Gıda ve tarımı birbirinden ayırmanın mümkün olamayacağını ifade eden Eker, gıda sanayisinin gelişmesinin gıdaların muhafaza edilmesi gibi konularda bir takım sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti.
Gıda güvenliğine önem verdiklerini dile getiren Eker, ''Türkiye'yi gıda güvenliği açısından referans bölge olarak kabul edilen AB ve onun standartları ile uyumlu hale getirdik'' diye konuştu.
AB ile müzakere sürecinde gıda güvenliği faslının birçok fasıldan önce açıldığını anımsatan Eker, bunun Türkiye'nin hükümeti, devleti, özel sektörü, sanayicisi, üreticisi ve tüketicisiyle sahip olduğu gücü göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti.
Bakan Eker, ''Şu anda uğraştığımız konu, süt ve süt ürünlerinin Türkiye'den AB'ye ihracatının önündeki engellerin bütünüyle kaldırılması ve Türkiye'nin bu alanda da artık çok daha iyi geleceği bir aşamadır. Şu anda bununla ilgili olarak biz çaba içerisindeyiz'' dedi.
Coğrafyanın ülkelerin tarım ve hayvancılığını etkilediğini dile getiren Dinçer, bu doğal imkanların avantaja dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli geçmiş dönemlerde tarım ve hayvancılık konularında doğru olarak kullanmadığını vurgulayan Bakan Eker, geçmişte bu alanlara gerekli önemin verilmediğini belirtti. Bakan Eker, ''Eğer önem verseydi bir tarım çerçeve kanunu cumhuriyetin kuruluşundan 83 sene sonrasına bırakmazdı. Türkiye tarım kanununa cumhuriyetin 83. yılında kavuştu'' dedi.
Hükümet olarak tarımı stratejik bir sektör olarak ele aldıklarını ve uyguladıkları politikalarla bu sektörü çok daha iyi bir konuma getirdiklerini söyleyen Eker, ''Bununla iftihar etmek tüm vatandaşlarımızın hakkıdır'' diye konuştu.
''Tarımı üvey evlat olmaktan çıkardık''
Türkiye'de 10 sene önce, 24 milyon hektar arazide tarım yapıldığını ve 7,5 milyon insanın tarımla uğraştığını belirten Eker, üretilenlerin değerinin 23 milyar dolar olduğunu söyledi.
Bu tarım hasılası ile Türkiye'nin Avrupa ülkeleri içinde büyüklük olarak 4. sırada, dünya genelinde ise 11. sırada olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:
''Bugün, geliştirdiğimiz politikalarla, uyguladığımız projelerle aynı alanda yaklaşık 6 milyon civarındaki çiftçi 62 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyor.
Tarım hasılasını aynı alan olmasına rağmen üç kat artırdık. Türkiye, Avrupa'da artık tarım hasılası sıralamasında birinci ülke oldu, dünyada sıralamamız ise 7. Bu bizim tarımla ilgili yaptıklarımızın doğru olduğunu gösteren en önemli gösterge. Bunu bütün dünya da kabul ediyor.''
Eker, tarım hasılasına ilişkin rakamların 2010'a ait olduğunu, yakın zamanda açıklanması beklenen 2011 rakamlarının çok daha iyi olmasını beklediklerini de söyledi.
İktidara gelmeden önce tarımın diğer sektörler arasından üvey evlat konumunda olduğunu anlatan Eker, söz konusu yıllarda tarım sektörünün sadece seçim dönemlerinde hatırlandığını anlattı.
''Tarımı üvey evlat olmaktan çıkardık'' diyen Bakan Eker, hayvancılığın ise tarımın üvey evladı olarak görüldüğünü belirtti. Uyguladıkları destek politikalarıyla bunu da ortadan kaldırdıklarını söyleyen Eker, süt üretimine sağladıkları destekler hakkında da bilgi verdi.
Sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması
Sütle ilgili bir müdahale kurumu oluşturulması yönündeki çalışmalarının olduğunu ifade eden Eker, şunları söyledi:
''Bu hem tüketici için hem üretici için. Yeri geldiğinde, süt fiyatları düştüğünde müdahale edip çekecek piyasadan, sütün fiyatının düşmesini engelleyecek üretici lehine, süt arzının azaldığı, hayvanların çoğunlukla kuruya çıktığı dönemlerde, mevsimlerde de yine piyasaya sunulan sütü bu defa tüketici ve sanayici lehine duruma müdahale edecek bir mekanizma.
Aşağı yukarı son aşamasına geldi, yakında Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Mevcut Et ve Balık Kurumu'nun belki yapısının dönüştürülmesi suretiyle Et ve Süt Kurumu çatısı altında bu faaliyetlerin yürütülebileceği bir yeni organizasyon halinde olacak.''
Sütle ilgili zaman zaman yaşanan tartışmaları anımsatan Bakan Eker, ''İşin ehli ve uzmanları değil, işin uzmanı olmayanlar konuşuyor. Kimsede bunlara 'Sen bu işi nerede öğrendin, sen bu gıdayı nerede öğrendin, hangi diploma ile bununla ilgili ahkam kesiyorsun?' demiyor'' dedi.
Medyada da bu konuda sorgulama yapılmadığını belirten Eker, bu tür söylemlerden sektörün ve Türkiye'nin olumsuz etkilendiğini söyledi. Eker, sektör temsilcilerinden sektörlerine sahip çıkmalarını ve uzmanların bu konularda görüş bildirmelerini. Mehdi Eker, tarım ve hayvancılık konularında verdikleri destekler hakkında da bilgi verdi.
AB’ye süt ihracatı yakında başlayabilir
ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı ise AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi'nin Türkiye'de 2000 yılında yaptığı denetimlerin ardından gıda güvenliği konusunda riskli ülke ilan edildiğini söyledi.
Denetimlerde mevzuatın AB ile uyumsuz olduğu, soğuk zincirin yetersiz olması gibi eleştirilerin yer aldığını belirten Çallı, bu nedenle 2001'den beri AB üyesi ülkelere süt ve süt ürünlerinin ihraç edilmediğini söyledi.
Gıda güvenliğinin sağlanması konusunda Bakanlıkla önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Çallı, ''Nisan 2010'da başlattığımız 'Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi'', AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi 28 Şubat-29 Mart 2012'de gerçekleştirdiği denetimle son aşamasına gelmiş bulunuyor.
Sonuç raporunun yayımlanmasının ardından yakın zamanda AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatının yeniden başladığı müjdesini vermeyi umuyoruz'' diye konuştu. Çallı, konuşmaların ardından Bakan Eker'e teşekkür plaketi sundu.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Süt, Asüd, Harun Çallı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52