Helal ve sağlıklı ürünler bu fuarda

Dünya Helal Derneği ve GİMDES'in destekleriyle bu yıl 5. kez düzenlenen Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı görkemli bir törenle açıldı. Fuara ünlü markalar da katılıyor.

Helal ve sağlıklı ürünler bu fuarda
CNR Expo Fuarcılık tarafından Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) ve Dünya Helal Derneği (WHC) desteğinde gerçekleştirilen İstanbul Helal Expo-5. Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı açıldı.
Her yıl gelişen "helal pazar"dan Türkiye'nin daha fazla pay almasına katkı sağlayacak fuarın açılış törenine Malezya Devlet Bakanı Haji Abdul Malik Kassım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kutbettin Arzu, GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral, Memur-sen Genel Başkanvekili ve TOÇ BİR-SEN Genel Başkanı Günay Kaya ve CNR Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cem Şenel katıldı.

HELAL GIDA TÜRKİYE FIRSAT OLABİLİR
Fuarın açılışında konuşan Malezya Penang Eyaleti Devlet Bakanı Haji Abdul Malik Kasım, helal ürünlerin dünyada Müslümanlar için global bir marka olduğunu belirterek, helal ürünlere olan talebin sadece Müslümanlar tarafından değil diğer insanlar tarafından da tercih edildiğini çünkü sağlığa uygun olduğunu kaydetti. 

Kozmetikten bankacılığa lojistikten dağıtıma kadar helal ürünlerin insan sağlığına uygun olduğunu ifade eden Kasım, şunları söyledi:
"Japonya'ya ziyarette bulundum. Japonya helalde bir numara olmak için çalışıyorlar ve hedeflerine de ulaşacaklar ama onlar Müslüman değil. Helal markette Malezya önemli gelişme sağladı. Helal içeriklere baktığımızda Malezya çok fazla ihracat yapıyor. Türkiye ve Malezya iyi bir dostluk yakaladı. Türkiye Avrupa'ya açılan önemli bir ihracat partnerimizdir. Biz 5 yıl öncesinde helal sanayisine girdik, iyi bir strateji izleyerek Güneydoğu Asya'ya girdik. 40 yıllık bir helal üretim deneyimi sonucunda bugünkü günlere geldik. Dünyada birinci sınıf helal ürün üretebilmekteyiz. Helal üretim için mükemmel bir altyapıya sahibiz." 

Kasım, Malezya'da düzenlenecek konferanslara, fuarlara Türk katılımcıları beklediklerini anlatarak, "Türkiye, İslam dünyasında çok önemli bir ülke. Türkiye süper bir güç olarak kabul edilebilir ama daha önemli olan Türkiye'nin kendisini helal gıda konusunda daha fazla geliştirmesidir. Siz Avrupa'ya açılan bir kapısınız. Malezya Ab'ye giremez, çok uzak bir ülke ve Malezya hiçbir zaman İslam dünyasında süper güç olamayacak ama Türkiye zaten güçlü bir ülkesiniz" diye konuştu. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tebriklerini ileten Kasım, "İslam dünyasının liderliğini yapacağından hiçbir şüphem yok. Helal sanayide de bunu yapacaklarına inanıyorum" dedi.  

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da Türkiye'nin büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirterek, "Bunu en iyi bilen kişilerin üretim, ihracat ve pazarlamanın içerisinde olan insanlardır. Burada 3 fuarın açılışı var. Türkiye bugünlere tesadüfen gelmedi. Halkımızın verdiği destek ile hükümetimiz hayatın her alanında büyük bir performans gösteriyor" diye konuştu.

2.5 TRİLYON DOLARLIK PAZAR
GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, 2 milyar müslümanın yüzde 86'sının tamamen gayrimüslimlerin kontrolünde olan gıdaları yediğini anlatarak, helal ürünlerin bir müslüman için olmazsa olmaz olduğunu, bütün dünya müslümanlarının bu konuda uğraş vermesi gerektiğini aktardı.

Müslümanların hala helal sandığı ürünleri tüketmeye çalıştığını vurgulayan Büyüközer, "Müslümanların büyük kısmı helal sandığı 'koşer' ürünlerini temin etmeye çalışıyor. Bunların çok azı helal şartlarını yerine getiriyor. İslam ülkeleri helal ürünleri teşvik edecekler ki Müslümanlara uygun üretimler yapılmaya çalışılsın" şeklinde konuştu. 

İsrail’in bu sektörden 250 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlatan Büyüközer, “2.5 trilyon dolarlık uluslararası helal gıda pazarından en fazla payı maalesef gayrimüslimler alıyor. Türkiye olarak bu işte çok gerilerdeyiz. Bu tür fuarların çeşitlendirilip yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

Kaanlar, Seyidoğlu ve Erpiliç gibi ünlü markaların da katıldığı fuar, 7 Eylül Pazar günü sona erecek.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 14:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52