Fındıkta tekelleşme riski iddiası

Türk fındığının yüzde 60'ının ithalat ve ihracatının tek elden yapıldığını söyleyen UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran, fındıkta tekelleşme riskine dikkat çekti.

Fındıkta tekelleşme riski iddiası
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Türk fındığında tekelleşme riski bulunduğunu iddia ederek, "Tekelleşmeye giden süreç, hem üreticileri hem de fındık ticaretiyle uğraşan birçok kişiyi mağdur edecektir" dedi.  

Başaran, yaptığı açıklamada, Türk fındığının yüzde 60'ının ithalat ve ihracatının tek elden yapıldığını söyledi. 

"Bu da gelecek yıllarda fındık fiyatının serbest piyasa ortamında değil, tek elden belirlenme riskini beraberinde getirecektir" diyen Başaran, "Tekelleşmeye giden süreç, hem üreticileri hem de fındık ticaretiyle uğraşan birçok kişiyi mağdur edecektir" ifadesini kullandı.  

Başaran, Doğu Karadeniz ve diğer bölgelerde don nedeniyle rekoltede yüzde 15-20 düşüş olduğuna dikkati çekerek, üreticileri fındıklarını emanete vermemeleri konusunda uyardı. 

Rekoltedeki düşüşün fiyat artışına yol açacağına işaret eden Başaran, "Üreticilerimiz, fındığını emanete vermediği taktirde fiyat artışları devam edecektir. Geçen süreçte üreticiler uyarılarımızı dikkate almış ve bu sayede ürününü daha iyi fiyattan değerlendirebilmiştir. Üreticilerimiz bundan sonraki süreçte bu bilinçle hareket edecektir" diye konuştu.  

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 14:53

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52