TBV'den 'tehlikeyi gör' kampanyası

Türk Böbrek Vakfı, obezite ve beraberinde getirdiği hastalıklarla mücadele için harekete geçti.

TBV'den 'tehlikeyi gör' kampanyası

Türk Böbrek Vakfı gönüllüleri, diyaliz hastaları ve Betül Demir, Ece Erken gibi ünlülerinde katıldığı etkinlik, "ŞEKER ABİ" ile vakıf Başkanı Timur Erk'in aşırı şeker tüketimi ve obezitenin kronik böbrek hastalığına etkileri konusuna dikkat çekti.

Türkiye'de aşırı tuz tüketiminin azaltılması için önemli çalışmalar gerçekleştiren TBV, bu konuda somut adımların atılmasına öncülük etmişti. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; 'Geçen sene aşırı tuz tüketimine karşı başlattığımız kampanyayla önemli bir yol kat ettik ve bugün burada aşırı şeker tüketimi için "Tehlikeyi Gör!" diyoruz' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak gördüğü ve ülkemizde de öne çıkan, kronik böbrek hastalığının (KBH) sebeplerinin başında yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve obezite  geliyor.

Türkiye'de son 25-30 yılda kilo artışı hızlandı
TBV Başkanı Timur Erk, 'Şeker tüketiminin gittikçe arttığı günümüzde, bireylerin yakalandığı hastalıkların önemli bir kısmı beslenme hatalarından kaynaklanıyor. Fazlasıyla karbonhidrat, yağ ve şeker içeren hazır gıdaların pratik olmalarından dolayı yaygınlaşması ve şekerleme gibi çok kalorili ancak besin değeri düşük gıdaların erişiminin kolaylaşması obeziteye zemin hazırlıyor. Ayrıca Türkiye'de son 25-30 yılda gözle görülür biçimde hızlı bir kilo artışı söz konusu. Önlenebilir beslenme hatalarıyla aşırı şeker tüketimi ve şişmanlığın yanında, artık daha az hareket eden bir toplum haline geldik' dedi. Erk, ülke olarak şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve elbette ki kronik böbrek hastalığı ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

Türk Böbrek Vakfı gerçekleştirdiği kampanyalarla; KBH ile mücadelede, aşırı tuz ve şeker tüketimi, beslenme hataları ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi değiştirilebilir etkenler konusunda toplumu uyarmak ve özellikle çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kendisi de obezite hastası olan 'Şeker Abi' Cem Çürük, 28 yaşında 136 kilo ve bir çok hastalıkla karşı karşıya. Çürük, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ile beraber aşırı şeker tüketimi ve Obeziteye dikkat çekmek için ortak söylemlerle toplumu bilinçlenmeye davet ettiler.

"Türkiye'de Aşırı Şeker Tüketimi ve Obeziteye Hayır!"
Timur Erk, 'Gelin, "Türkiye'de Aşırı Şeker Tüketimi ve Obeziteye Hayır!" dediğimiz bugün hep beraber bir adım atalım. Mezuralarla bel çevremizi ölçelim. Eğer Erkeklerde 102 cm'yi, kadınlarda ise 88 cm'yi geçiyorsa, hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvuralım. Sağlıklı bir beslenme programı eşliğinde, hayatımıza daha fazla hareket katarak fark yaratmaya başlayalım. Bugünden başlayarak çayımıza şeker atmayalım, akşamüstü acıktığımızda kek-kurabiye yerine bir dilim tahıllı ekmek ile peynir, domates yiyelim. Bol su içelim, aşırı şeker içeren gazlı içecekler yerine evde şekerini kontrol ederek limonata yapalım. Çocuklarımızın beslenme çantalarına çikolata, gofret, bisküvi yerine mevsim meyveleri, kuruyemişler koyalım.

'Daha sağlıklı bir Türkiye için yediğiniz ve yediklerinize eklediğiniz şekerin günde 50 gramı geçmemesine dikkat edin'.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52