AB uzmanları ETO'da gıda güvenliğini anlattı

Eskişehir Ticaret Odası'nda “AB Gıda Güvenliği, İzlenebilirlik ve Kalite Standartları” konulu uluslararası bir konferans düzenledi.

AB uzmanları ETO'da gıda güvenliğini anlattı
Gıdavitrini - Eskişehir Ticaret Odası, Gıda Sektöründe İzlenebilirliğe Uyum ve KOBİ’lerin Farkındalığının Artırılması projesi kapsamında “AB Gıda Güvenliği, İzlenebilirlik ve Kalite Standartları” konulu uluslararası bir konferans düzenledi. AB Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu II Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı çerçevesinde 18 Temmuz Çarşamba günü ETO Meclis Salonu’nda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan yaptı. Gıda güvenliğinin bugün tüm dünyada büyük önem kazandığını belirten Karacan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinde Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı başlıkları da bulunduğunu söyledi.

Eğitimler ile üretici ve tüketiciler bilinçlendirildi
Projenin 100 bin Euro’nun üzerinde bir hibe ile gerçekleştirildiğini belirten Başkan Karacan, “Bu kapsamda HACCP ve İzlenebilirlik konusunda, 76 üyemize 5 gün süren bir eğitim düzenledik. Çiftçilerimize de 5 günlük bir GLOBALGAP ve İzlenebilirlik eğitimi verdik. Tüketicilerimize de verdiğimiz eğitimlerin ardından, projemizin İspanyol ortakları Reus Ticaret ve Sanayi Odası ile Aragon Bölge Kalkınma Ajansı’nın uzmanları Eskişehir’de kamu kurumları ve firmalarda incelemelerde bulundular. Odamız heyeti de İspanya’da İspanya Tarım Bakanlığı ve Reus Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri istişarede bulunarak, tarım uygulamalarını yerinde incelediler” diye konuştu.



AB’deki kalite standartları hakkında bilgi verildi
Toplantıda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Salih Çildem verilen eğitimlerle hem üreticinin hem de tüketicinin bilinçlendirildiğini belirterek, düzenlenen konferans ile AB Üyesi ülkeler olan İspanya, İrlanda ve Yunanistan’daki uygulamalar hakkında bilgi edinme fırsatı bulduklarını söyledi. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın oturum başkanlığını üstlendiği konferansta, İspanya’dan Ester Jover Alsina,  İrlanda Gıda Güvenliği Kurumu’ndan Patrick Farrell, Yunanistan Gıda Kurumu Genel Müdürlüğü’nden Vasileios Gkantzios gıda güvenliğinde AB standartları ve mevzuatı, kalite uygulamaları hakkında bilgi verdiler. Konferansta Avrupa Birliği Bakanlığı Uzman Yardımcıları Oktay Ercan ve Eda Demir, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Çiğdem Kurtar, Eskar Çelikler Gıda’dan Çetin Toraman da Tarım ve Balıkçılık Programı, Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları, Türk Gıda Mevzuatı Yurt içi Denetim ve İzlenebilirliği hakkında sunum gerçekleştirdiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52